2015. augusztus 18., kedd
Kovászolt uborka és káposzta
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 12 adag
12-14 db közepes méretű uborka
1 db közepes méretű káposzta
1 csokor kapor
3 gerezd fokhagyma
2 db babér levél
1 szelet szikkadt kenyér
só
Az uborkát alaposan megmosom, hosszában bevágom.
A káposzta külső leveleit leszedem, negyedelem és vékonyan felszeletelem.
A kapor felét, a kissé megroppantott pucolatlan fokhagymát és a babérlevelet leteszem egy 5 literes üveg aljára.
Erre rakom a káposztát az üveg feléig , jól lenyomkodom, ezután az uborkát is elhelyezem benne.
Ezután feltöltöm hideg vízzel, amit egy edénybe visszaöntök.
Megmérem és literenként 1 ek sót adok hozzá, majd felforralom.
Ha lehűlt visszaöntöm az üvegbe. Rárakom a kapor másik felét a szelet kenyeret és kiteszem a napra. 30 fok feletti hőmérsékletnél árnyékos helyen is beérik.
Estére be szoktam hozni, ha nagyon lehűl (20 fok alá megy) a levegő.
Az uborka 3 nap alatt megérik, a káposztának 4-5 nap kell.
Ha az uborka jó, leszedem lemosom és lezárt tartóban hűtőben tárolom, amíg el nem fogy.
5 nap után a káposztát leszűröm a levétől és hasonló képpen használható, mint a savanyú káposzta.
Hely:
Vác, Magyarország
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése