2015. augusztus 23., vasárnap

Kemencés rozslisztes kenyér


Elkészítési idő: 110 perc
Hozzávalók: ~1,5 kg kenyérhez

1,3 kg kenyérliszt (Bl 80) vagy finomliszt (Bl 55)
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
4 dkg friss élesztő
1 kávéskanál cukor
2 ek só
0,9-1 l langyos víz






Az élesztőt 1 dl langyos vízben a cukorral felfuttatom.
A liszteket átszitálom és elkeverem a sóval, hozzáadom a felfuttatott élesztőt és a szükséges mennyiségű langyos vizet, majd kézzel, vagy géppel bedagasztom.
Letakarva, meleg helyen kb. 2 órát kelesztem.
Amikor kétszeresére kelt egy belisztezett sütőlapátra borítom. Három helyen éles késsel bevágom, majd a 220 fokos kemencébe tolom.
Másfél órát sütöm, majd kivéve vízzel bekenem.  Fél óra elteltével a kihűlt kenyér szeletelhető.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése