2014. szeptember 15., hétfő

Vietnami phó leves


Elkészítés: 180 perc
Hozzávalók: 6 adag
1 db vöröshagyma
10 dkg gyömbér
1 kg marhacsont
0,5 kg marhaszegy, vagy marha oldalas
5 csillagánizs
5 szegfűszeg
1 szál fahéj
2 db fekete kardamom mag
20 szem koriander mag
10 szem egész feketebors
2 ek halszósz
1 ek cukor
1 ek só
250 g keskeny rizsmetélt
150 g marhahátszín


A tálaláshoz:
4 újhagyma
100 g szója, vagy egyéb csíra
1 csokor koriander zöldje
1 csokor ázsiai bazsalikom (esetleg elmaradhat)
2 db csilipaprika
1 db lime vagy citrom
chiliszósz

A szegyből és a csontokból alaplevet készítek. Hideg vízben felteszem főni, ha megforrt, ezt a vizet leöntöm róla, leöblítem a csontokat és a húst, újra felöntöm hidegvízzel és elkezdem főzni. Sózom és ízesítem cukorral.

  













Ha megforrt beleteszem a száraz serpenyőben megpirított fűszereket (csillagánizs, egész fahéj, koriander mag, kardamom mag, szegfűszeg, bors), majd ugyanabban a serpenyőben megpirított félbevágott hagymát és gyömbért és lassú gyöngyöző forrással 2 órán keresztül főzöm. Ha elkészült leszűröm, a felesleges zsírt eltávolítom.


Közben beteszem a mélyhűtőbe a hátszínt, mert akkor könnyebb hajszálvékonyra szeleteket vágni, ha kicsit megdermed. A rizstésztát csak be kell áztatni a tasakon lévő utasítás szerint, főzést nem igényel.
Közben előkészülök a tálaláshoz, a fűszernövényeket leszárazom és durvára aprítom, az újhagymát és a csilit vékonyan felkarikázom.















Tálaláskor tésztát szedek a tányérokba, ráteszem a nagyon vékony hússzeleteket, arra merem rá a tűzforró levest, és megszórom az újhagymával, fűszernővényekkel, csírával. A chilit, chiliszószt, lime-t és a maradék zöldfűszereket, főleg koriandert, csírát mellé is kínálom, hogy azokat evés közben lehessen pótolni, hogy mindig friss legyen a fogyasztás közben.

.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése