2014. szeptember 28., vasárnap

Bableves füstölt hússal


Elkészítési idő: 140 perc
Hozzávalók: 8 adag

50 dkg szárazbab
40 dkg füstölt hús (sonka, csülök, oldalas)
2 ek zsír (kacsa, liba, sertés)
1 ek finomliszt
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál pirospaprika
2 ek ételízesítő, házi
1 fej vöröshagyma
5 db babérlevél
1 db paradicsom
1 db paprika
1 ízlés szerint csípős paprika
1 db zellergumó
1 szál zellerzöld
1 ízlés szerint só
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
6 ek rétesliszt
2 db tojás
1 tk tárkony

A szárazbabot és füstölt húst előző este, hideg vízbe beáztatom.
Másnap egy nagy fazékban, a finomlisztből és zsírból világosbarna rántást készítek.
Aztán félrehúzom, rávágom a fokhagymát és megszórom pirospaprikával.
Leöntöm az áztatólevet a babról és füstölt húsról, majd ezt is hozzáadom.
Beleteszem a nagyobb darabokra felaprított vöröshagymát és zellergumót, a félbevágott paradicsomot, paprikát, ételízesítőt, babérlevelet és zellerzöldet. Házi ételízesítő 1 tk bolti (Vegeta, Delikát stb.) ételízesítővel helyettesíthető.
Felöntöm 2 liter vízzel, és a forrástól számított 1 órán keresztül fedő alatt főzöm.
Közben megtisztítom a répákat és a zellerről levágott szárakat, felaprítom kockára, majd a leveshez adom, még 1 liter vízzel felöntöm. Ha szükséges, sózom és fedő alatt 30 percet főzöm.
Ezalatt a réteslisztből és tojásból, kevés sóval közepes lágyságú tésztát gyúrok és ha minden megpuhult, a levesbe csipkedem a tésztát, rászórom a tárkonyt, majd 10 percig forralom.
A füstölt húst kiveszem, felkockázom és visszateszem a levesbe, úgy tálalom. Friss kenyeret kínálok mellé.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése