2014. szeptember 23., kedd

Birsalmasajt és lekvár
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók: 12 adag

3 kg birsalma, vagy birskörte
1,6 kg cukor
10 dkg dióA birsalmát  megmosva és egészben hagyva kuktába rakom, 3 dl vizet öntök alá és megfőzöm (fütyüléstől számított 15-20 perc). Hogy ne égjen le a kukta aljába alátétet használok.
Ha megfőtt, lehűtöm és a birsalmák húsát a héjával együtt leszedem a magházról, majd egy botmixerrel pépesítem.
Hozzáadom a cukrot (gyümölcshús kg-onként 50-100 dkg cukor, a gyümölcs érettségétől függően, illetve ki milyen édesen szereti, meg minél több a cukor, annál tovább eltartható). Nekem 2 kg lett a pép, ehhez kilogrammonként 80 dkg cukrot mértem, elkevertem.
A továbbiakban mikrót használtam. Egy akkora jénai tálat vettem elő, ami belefér a mikróba és a gyümölcspépet a legmagasabb fokozaton (800-1000 Watt) melegíteni kezdem.
Amikor az egész massza forr, csökkenthető a teljesítmény. 15 percig forraltam, hogy a víz elpárologjon belőle. A mikróban nem fog fröcskölni, szép csendesen gyöngyözve forr, ügyelni kell azonban arra, hogy a tálat ne rakjuk tele, mert forráskor megnő a térfogata és könnyen kimászik a tálból.
A mikróban addig forralom, amíg a kellő sűrűséget el nem érem. Ha a massza sűrűsége 15 perc után már megfelelő, a lekvárnak szánt mennyiséget üvegekbe öntöm. Ha még híg, tovább mikrózom.
Az üvegeket lezárom és 5 percre fejre állítom, majd száraz dunsztba teszem.
A maradék masszába durvára vágott diót keverek és műanyagfóliával bélelt őzgerinc formába öntöm.
Másnap kiborítom, leveszem róla a fóliát. Pár napig hűvös helyen szárítom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése