2014. szeptember 25., csütörtök

Vadas marhaszelet zsemlegombóccal


Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók: 4 adag

Hús pácoláshoz:
1-2 ek mustár
1-2 kávéskanál őrölt bors
1-2 kávéskanál őrölt babér levél
2-3 dl étolaj
A vadas mártáshoz:
70 dkg sovány marhahús (comb, hátszín, fehérpecsenye, stb.)
5 dkg füstölt szalonna
3 szál sárgarépa
1 db zellergumó
2 szál gyökér
1 vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma
2 dl száraz vörösbor
6 db babérlevél
10 szem boróka bogyó
10 szem bors
3 ek cukor

1 citrom
1-2 ek mustár
2 dl tejföl
3 ek almaecet
A zsemlegombóchoz:
1 ek finomliszt
3 db zsemle
4 db tojás
7-8 ek rétesliszt
2 ek étolaj


Fehérpecsenyét használtam amit 4-5 nappal korábban bepácolok, ehhez megtisztítom a maradék hártyától és 1 centis szeletekre vágom, mindkét oldalát megkenem mustárral, megszórom őrölt borssal és őrölt babérlevéllel. Zárható fedelű műanyag dobozba helyezem a hússzeleteket, szépen egymás mellé, hogy kitöltsék a doboz alját, ha szükséges több rétegbe. Végén lefedem étolajjal, úgy hogy a hús ne kapjon levegőt. Ráteszem a doboz fedőt és hűtőbe teszem 4-5 napra.
Ha elérkezett a vadas készítés napja, a hússzeleteket forró serpenyőben mindkét oldalán 1-2 percig pirítom. hogy kérget kapjon, a sütéshez lapátot, vagy fogót használok és olajat sem teszek a serpenyőbe, a  húson lévő olaj elegendő. Ezután lábasba helyezem a húsokat és hozzáadom a feldarabolt zöldségeket, vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet, boróka bogyót, szemes borsot, mustárt, ecetet, bort és lefedve addig főzöm amíg a hús megpuhul, 80-90 perc főzés általában elég ahhoz, hogy minden megpuhuljon. Az elfőtt levet vízzel pótolom.
Ha kész, eltávolítom a babért, szemes borsot és kiszedem a húst, amit félreteszek.
Egy másik edényben karamellízálom a cukrot, ráöntöm a zöldségeket a lével együtt, rászórom a finomlisztet és botmixerrel pürésítem az egészet. Végül hozzáadom a tejfölt, a citromhéjat, és ha kell, további mustárt, sót. Jól kiforralom.
A zsemlegombóchoz a zsemléket felkockázom, és egy tepsiben aranybarnára pirítom. A tojásokat elkeverem, étolajjal, rétesliszttel és pici sóval. A lágy masszába forgatom a pirított zsemlekockákat  és evőkanál segítségével a forrásban lévő vízbe szaggatom. Ha megfőtt kiszedem, lecsepegtetem. Tálaláskor a szószt rászedem a húsra és melléteszem a zsemlegombócokat.















Vadas marhaszelet makarónival

2 megjegyzés:

  1. Nálunk knédlivel a menő :) Imádjuk! Zsemlegombóccal is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska! Knédlivel is biztosan finom, én még krumpli krokettel szoktam készíteni, vagy ha kevés az idő, akkor makarónit főzök ki hozzá! (életemben eddig kétszer ettem knédlit!)

      Törlés