2014. szeptember 25., csütörtök

Vadas marhaszelet zsemlegombóccal


Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók: 4 adag

Hús pácoláshoz:
1-2 ek mustár
1-2 kávéskanál őrölt bors
1-2 kávéskanál őrölt babér levél
2-3 dl étolaj
A vadas mártáshoz:
70 dkg sovány marhahús (comb, hátszín, fehérpecsenye, stb.)
5 dkg füstölt szalonna
3 szál sárgarépa
1 db zellergumó
2 szál gyökér
1 vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma
2 dl száraz vörösbor
6 db babérlevél
10 szem boróka bogyó
10 szem bors
3 ek cukor

1 citrom héja
1-2 ek mustár
2 dl tejföl
3 ek almaecet
1 ek finomliszt
A zsemlegombóchoz:
3 db zsemle
4 db tojás
7-8 ek rétesliszt
2 ek étolaj


Fehérpecsenyét használtam amit 4-5 nappal korábban bepácolok, ehhez megtisztítom a maradék hártyától és 1 centis szeletekre vágom, mindkét oldalát megkenem mustárral, megszórom őrölt borssal és őrölt babérlevéllel. Zárható fedelű műanyag dobozba helyezem a hússzeleteket, szépen egymás mellé, hogy kitöltsék a doboz alját, ha szükséges több rétegbe. Végén lefedem étolajjal, úgy hogy a hús ne kapjon levegőt. Ráteszem a doboz fedőt és hűtőbe teszem 4-5 napra.
Ha elérkezett a vadas készítés napja, a felkockázott szalonna kisült zsírján a hússzeleteket egy serpenyőben mindkét oldalán megpirítom. hogy kérget kapjon. Ezután lábasba helyezem a húsokat és hozzáadom a feldarabolt zöldségeket, szalonnát, vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet, boróka bogyót, szemes borsot, mustárt, ecetet, bort és lefedve addig főzöm amíg a hús megpuhul, 80-90 perc főzés általában elég ahhoz, hogy minden megpuhuljon. Az elfőtt levet vízzel pótolom.
Ha kész, eltávolítom a babért, szemes borsot és kiszedem a húst, amit félreteszek.
Egy másik edényben karamellízálom a cukrot, ráöntöm a zöldségeket a lével együtt, rászórom a finomlisztet és botmixerrel pürésítem az egészet. Végül hozzáadom a tejfölt, a citromhéjat, és ha kell, további mustárt, sót. Jól kiforralom.
A zsemlegombóchoz a zsemléket felkockázom, és egy tepsiben aranybarnára pirítom. A tojásokat elkeverem, étolajjal, rétesliszttel és pici sóval. A lágy masszába forgatom a pirított zsemlekockákat  és evőkanál segítségével a forrásban lévő vízbe szaggatom. Ha megfőtt kiszedem, lecsepegtetem. Tálaláskor a szószt rászedem a húsra és melléteszem a zsemlegombócokat.















Vadas marhaszelet makarónival

4 megjegyzés:

  1. Nálunk knédlivel a menő :) Imádjuk! Zsemlegombóccal is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska! Knédlivel is biztosan finom, én még krumpli krokettel szoktam készíteni, vagy ha kevés az idő, akkor makarónit főzök ki hozzá! (életemben eddig kétszer ettem knédlit!)

      Törlés
  2. Nem kell bele egy kis víz, amikor felrakjuk főni? A bor és az ecet messze nem lepi el a zöldségeket. A szalonnáról nem esik szó. Az is megy bele felaprítva a zöldségekkel, és aztán turmix?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az észrevételeidet, a szalonna tényleg kimaradt az elkészítés menetéből, amit már pótoltam a leírásban. A főzés kezdetén elég bele a bor, majd mint írtam a receptben, folyamatosan pótolom az elfőtt levet vízzel. Nem kell, hogy ellepje a lé, lefedve megpárolódik a zöldség, mindig csak annyi víz kell alá, hogy ne égjen le.

      Törlés