2015. július 5., vasárnap

Pontyhalászlé


Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók: 4 adag

1 kg ponty filé
1 kg halfej és farokrész
30 dkg belsőség (ikra, haltej, máj, stb.)
2 db nagy vöröshagyma
3 ek fűszerpaprika
1 db csili paprika (elhagyható)








A ponty filéket beirdalom, azaz a szálkákra merőlegesen éles késsel 2-3 mm-ként, a hús felőli oldalon bevagdosom. Ügyelve, hogy csak a szálkát vágjam át a bőrét nem, így a szeletek egyben maradnak.
Amikor 3 cm-t beirdaltam levágom a szeletet. Ezt addig folytatom még végig nem érek az egész hal oldalon. A szeleteket besózom, és felhasználásig hűtőbe teszem.
A halfejeket és farokrészeket 2 liter vízben felteszem főni, beleteszem a félfőre vágott vöröshagymát, csilipaprikát, sót, és egy órán keresztül lassú tűzön főzöm.
Ha megfőtt, a fejek és a farokrészek csontjait kidobom és a lefőtt húst, meg hagymát a lével együtt átpasszírozom.
A leszűrt lét egy másik fazékba rakom, megszórom fűszerpaprikával, beleteszem az előkészített halszeleteket, halbelsőséget, az elfőtt víz mennyiséget pótolom.
Lassan, a forrástól számítva még kb. tíz percig főzöm, amíg a halszeletek megpuhulnak.
Forrón tálalom, friss kenyeret kínálok mellé.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése