2015. július 17., péntek

Babgulyás pulykából gyöngybabbal


Elkészítési idő: 150 perc
Hozzávalók: 8 fő

1 kg pulyka felső comb filé
50 dkg gyöngybab
5 dkg bacon szalonna
1 ek kacsa vagy libazsír
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 db paprika
1 db chilipaprika (elhagyható)
2 db paradicsom
1 ízlés szerint őrölt bors
1 ízlés szerint só
4 db babérlevél
1 db zellergumó
2 ek pirospaprika
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
2 db tojás
6 ek rétesliszt

A babot előző este beáztatom.
A zsírban megdinsztelem a kockára vágott vöröshagymát, rádobom a felaprított bacont a feldarabolt paprikát és fokhagymát. Pár percig együtt pirítom.
Ha kész, rászórom a pirospaprikát és borsot, elkeverem, majd ráteszem a kockára vágott húst, beleaprítom a paradicsomot, sózom és a hús fehéredéséig párolom. Néha megkeverem, az elfőtt vizet pótolom.
Ezután felöntöm 2,5 liter vízzel, hozzáadom a babot (amiről  leöntöttem az áztatóvizet), a babérlevelet, az erős paprikát.
Ha szükséges sózom és 1,5 órát főzöm.
Közben megtisztítom a répákat, kockára vágom és a főzés első órájának végén, a leveshez adom.
A tojásból, lisztből, csipet sóval, közepes lágyságú tésztát gyúrok, amit a levesbe csipkedek.
Még 10 percet főzöm, majd tálalom.
Friss kenyeret kínálok mellé.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése