2015. július 14., kedd

Kemencés csülök pékné módra


Elkészítési idő: 170 perc
Hozzávalók: 8 adag

előfőzés
2 kg sertéscsülök (2 db hátsó, nyers)
2 közepes db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 db babérlevél
10 db borókabogyó
1 ek só
1 kávéskanál szemes bors (10 szem)
sütés
3 közepes db vöröshagyma
10 gerezd fokhagyma
3 közepes db lilahagyma
1 kg burgonya
3 dl száraz fehérbor
4 ek olvasztott sertészsír
1 közepes db alma
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
1 ek majoranna
őrölt bors ízlés szerint
só ízlés szerint



A csülköket megtisztítom, megmosom, és hideg vízben felteszem főni.
Hozzáadom a megtisztított és negyedelt vöröshagymát, felezett fokhagymát és a többi hozzávalót. Ha felforrt lefedem, és lassú, gyöngyöző forrással főzöm.
Kb. 2 óra főzés kell neki, hogy megpuhuljon. Akkor jó, ha a csontot enyhén megforgatva könnyedén ki tudom emelni belőle.
A krumplit megtisztítom, a nagyobbakat felezem. A vöröshagymát cikkekre vágom, a fokhagymát felszeletelem, az almát cikkekre vágom, a magházat kiveszem.
A megfőtt csülköt vágódeszkára helyezem, kiemelem belőle a csontokat, és 2 ujjnyi vastagra szeletelem.
Egy megfelelő méretű tepsibe elrendezem a húsokat úgy, hogy a bőrös felük felül legyen. A húsok közé rakom a krumplit, almát és vöröshagymát, meg a lilahagymát. Az egészet megszórom a fokhagyma darabokkal.
Az olvasztott zsírban elkeverem az őrölt köményt, majoránnát, borsot, majd meglocsolom vele a tepsi tartalmát.
Az egészet megsózom, különösen a krumplikat, aláöntöm a bort, lefedem fóliával, és 260 fokos kemencébe tolom.
30 perc sütés után eltávolítom a fóliát, és még 10 percet pirítom.

A csülök főzőlevét felhasználhatjuk alaplének, levesek, mártások készítésére. Kisebb adagokban (1-2 dl) lefagyasztva sokáig eláll.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése