2015. február 10., kedd

Tejszínes rakott karfiol


Elkészítési idő: 80 perc 
Hozzávalók: 8 adag

1 db karfiol
1 kg sertésdagadó
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 ek napraforgó olaj
1 bögre rizs
1 tk kakukkfű
1 tk borsikafű
5 dl főzőtejszín
10 dkg sajt
1 db tojás
5 dkg vaj
2 ek zsemlemorzsa
só ízlés szerint

A rizst 1 ek. olajon megfuttatom, azután felöntöm 1.5 bögre forró vízzel. Sózom, és lefedve, meleg helyen megvárom, hogy a rizs megdagadjon.
A karfiolt rózsáira szedem, a nagyobbakat feldarabolom.
Enyhén sós vízben blansírozom (azaz forrásban lévő vízbe teszem, 5 percig forralom, majd hideg vízben lehűtöm és lecsepegtetem).
A felaprított hagymát és fokhagymát 2 ek. olajon megdinsztelem, majd hozzáadom a megdarált húst.
Ízlés szerint sózom, és addig pirítom, míg zsírjára sül. Megszórom a fűszerekkel és elkeverem.
Egy közepes méretű tepsit kivajazok, megszórom zsemlemorzsával, és beleöntöm az előzőleg összekevert rizst és húst. Elegyengetem a tetejét, rászórom a karfiolrózsákat, és elrendezem.
A tejszínt, tojást és a reszelt sajt felét elkeverem, majd ráöntöm a karfiolra úgy, hogy mindenhol befedje.
A maradék sajtot a tetejére szórom, sütőbe teszem és 200 fokon, kb. 40 perc alatt megsütöm.
Akkor kész, ha a teteje szép aranybarnára pirul.
Sertéshús helyett bármi más hússal is elkészíthető.
















Nyomtatásban másodikként megjelent receptem a Kiskegyed recepttár 2015. februári számában



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése