2015. február 3., kedd

Stíriai metélt


Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók: 8 adag



1 kg tehéntúró
3 pohár tejföl
8 db tojás
60 dkg finomliszt
25 dkg Rama margarin
15 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola (elhagyható)
2 evőkanál zsemlemorzsa


Fazékban felteszek forrni 3 l vizet.
A túrót áttöröm. 1 pohár tejfölt elkeverek 2 tojással, 5 dkg porcukorral és 1 csipet sóval.
A lisztet elmorzsolom 10 dkg margarinnal, majd összegyúrom a túróval és a tojásos cukros tejföllel.
Cipót formálok belőle, 3 felé vágom, lisztezett deszkán 0,5 cm vastagra nyújtom, 3 cm széles csíkokra, majd 1 cm széles metéltre vágom.
A tésztát a forrásban lévő vízbe dobom, és ahogy felemelkedik a víz színére , kiszedem, és olvasztott margarinba forgatom. Mind a 3 cipóból készített adagot kifőzöm.
A tojásokat szétválasztom, 6 db tojásfehérjéből kemény habot verek.
A tojássárgákat habosra keverem a maradék 10 dkg porcukorral, 2 pohár tejföllel és a reszelt citromhéjjal.
A tésztára öntöm, lazán összekeverem a mazsolával és a tojáshabbal.
Tepsit kikenem 5 dkg margarinnal, meghintem a zsemlemorzsával, beleszedem a tésztás masszát, és a 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat) előmelegített sütőben 25-30 perc alatt arany barnára sütöm.
Megszórom porcukorral, és házi készítésű (szeder)lekvárral tálalom.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése