2015. június 6., szombat

Pejsli krumplilángossal


Elkészítési idő: 120 perc  
Hozzávalók: 4 adag

1,5 kg sertésnyelv és sertésszív vegyesen
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
4 ek finomliszt
3 ek étolaj
3 dl tejföl
fél citrom
1 ek ecet
4 db babérlevél
1 tk piros fűszerpaprika
2 ek cukor
1 ek mustár
őrölt bors ízlés szerint
só ízlés szerint
Krumpli lángoshoz:
1 kg burgonya
2 db tojás
1 tk só
4 ek finomliszt
3 dkg margarin
1 mk őrölt szerecsendió
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

A recept címe szerint szalontüdőt készítek szívből és nyelvből, tüdő nélkül, de az ízesítés azonos.
A szívet, nyelvet letisztítom, megmosom és annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, a babérlevéllel puhára főzöm. (kuktában 1 óra).
Közben a hagymát, fokhagymát finomra vágom, a megfőtt húst kiszedem a főzőléből, ha meghűlt ujjnyi csíkokra vágom.
A forró olajon megpirítom a cukrot, ha barna rádobom a hagymákat és megdinsztelem, meghintem liszttel, picit pirítom, majd megszórom pirospaprikával borssal. Elkeverem és felöntöm 1 liter főzőlével.
Botmixer segítségével simára keverem.
Ezután beleteszem a húscsíkokat, majd citromlével, citromhéjjal, ecettel és mustárral pikánsra ízesítem.
Jól kiforralom, végül belekeverem a tejfölt, és már csak egy pillanatig forralom.
Zsemlegombóc illik hozzá, de krumpli lángossal is finom.

A krumplilángoshoz a megtisztított burgonyát felkockázom, és enyhén sós vízben puhára főzöm. Leszűröm, majd burgonyanyomóval pépesre nyomkodom. Hidegen hozzáadom a tojást, sót, lisztet, margarint és a fűszereket. Elkeverem és evőkanállal serpenyőbe szaggatom, melyben előtte kevés olajat forrósítotok. Tetejüket a kanállal kilapogatom, 2-3 perc után megfordítom és arany barnára pirítom.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése