2015. június 3., szerda
Őzpörkölt krumpli krokettel
Elkészítési idő: 100 perc
Hozzávalók: 4 adag
Pörkölthöz:
1 kg őzhús
2 közepes db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 közepes db sárgarépa
2 ek zsír
3 közepes db paprika
2 közepes db paradicsom
5 dkg füstölt szalonna
3 db babérlevél
6 db borókabogyó
1 teáskanál kakukkfű
2 ek fűszerpaprika
2 dl száraz vörösbor
3 ek lekvár/ dzsem (lehetőleg házi, szeder, áfonya)
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
Kroketthez:
1 kg burgonya
2 ek zsír
25 dkg liszt
2 db tojás
só ízlés szerint
Pörkölt:
A húst megtisztítom, lehártyázom, és felkockázom 2 cm-es darabokra. A sárgarépát megtisztítom és felaprítom. A borókabogyókat a kés lapjával szétnyomom .
A szalonnát apró kockára vágom, és a zsírban kisütöm, majd rádobom a kockára vágott vöröshagymát, az áttört fokhagymát, sárgarépát, paprikát, és megdinsztelem.
Ezután hozzáadom a húst, a fűszereket és a cikkekre vágott paradicsomot, sózom, és a hús kifehéredéséig párolom. Ha elfőtte a levét megszórom pirospaprikával, felöntöm vörösborral, és a hús puhulásáig lassú tűzön készre főzöm.
Az elfőtt levet vízzel pótolom. Ha a hús megpuhult, elkeverem benne a szederlekvárt, és tálalom.
Krokett:
A krumplit héjában megfőzöm, majd meghámozom, és még melegen összetöröm.
Ha kihűlt, a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát gyúrok.
Lisztezett felületen 2 cm vastag hengereket sodrok belőle, amiket 5 cm hosszúságúra darabolok. Bő, forró olajban aranybarnára sütöm.
Címkék:
kroket,
krumpli,
őz,
pörkölt,
VAD HÚS ÉTELEK
Hely:
Vác, Magyarország
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése