2015. március 28., szombat

Soba tészta házilag

A soba a hajdina japán megnevezése, de jelenthet bármilyen hajdinából készült tésztát, vagy más vékony tésztákat is. Hozzávalók szerint megkülönböztetnek teljes kiőrlésű, finomított, búza liszttel kevert, vagy valamivel ízesített lisztből készített tésztákat.
Tálalható hidegen mártással, vagy akár forró tésztalevesként is.
Mint ahogyan sok más japán tésztát, a sobát is előszeretettel szolgálják fel hidegen a nyári napokon, míg télen inkább forró szója alapú levesként. Természetesen mindkét esetben használnak plusz feltéteket, melyeket gondosan úgy válogatnak meg, hogy a többi hozzávalóval harmonizáljanak, és az ízeket is megfelelően kiemeljék. A legtöbb ilyen feltét nem igényel főzést, bár előfordulnak a rántott, sült formában is.


Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 12 adag




12 dkg búza rétesliszt (BFF-55)
28 dkg teljes kiőrlésű hajdinaliszt
1 db tojás
2 dl víz



A liszteket egy tálban összekeverem, hozzáadom a tojást, a vizet is, és egy fakanállal elkeverem.
A tálban kézzel tovább gyúrom, amíg össze nem áll. Ha nehezen áll össze, vagy kemény a tészta, kevés vizet teszek hozzá, ha túl lágy, ragadós, akkor kevés liszttel szórom meg.
Ha a tészta összeállt és megfelelő állagúvá gyúrtam, nedves konyharuhával letakarom, pár percig pihentetem.
Két felé vágom és lisztezett deszkán sodrófával 2 mm vékonyra nyújtom, 10-12 cm szélességű csíkokra vágom, egymásra rakom és éles késsel tetszőleges nagyságú metéltre vágom.
Amit azonnal felhasználok, bő forrásban lévő sós vízben 3-5 perc alatt készre főzöm.
Ha megfőtt, leszűröm, hideg vízzel leöblítem és felhasználásig félre teszem.
A maradék tésztát gyúró táblán szétterítem és meleg helyen megszárítom.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése