2015. március 13., péntek

Babos káposzta füstölt csülökkel


Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók: 8 adag

1 db füstölt csülök
50 dkg aprószemű fehér bab (gyöngybab)
1 kg savanyú káposzta
2 ek zsír
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 db babérlevél
1 dl száraz fehér bor
1 tk  őrölt pirospaprika
1 kávéskanál őrölt kömény
1 kávéskanál bosikafű
2 marék árpagyöngy (gersli)
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

A babot előző este hideg vízbe beáztatom.
A csülköt a bőrével együtt felkockázom.
Az elkészítéshez kuktát használok.
A kockára vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát zsíron megdinsztelem, majd rádobom a kockára vágott csülköt, majd pár percig erős tűzön pirítom.
Beleöntöm a bort, megszórom pirospaprikával őrölt köménnyel, borsikafűvel, ízlés szerint borsozom.
Hozzáadom a babot, amiről előzőleg leöntöttem az áztató vizet, beledobom a babérlevelet.
Beleszórom az árpagyöngyöt, elkeverem, felöntöm vízzel, épp hogy ellepje, szükség szerint sózom, csak óvatosan, mert a füstölt csülök és a káposzta is sós.
Lefedem a kuktát és 1 órát fütyültetem.
A káposztát ízlés szerint kinyomkodom, vagy átöblítem és deszkára borítva keresztbe vagdosom, majd ha már kinyitható a kukta ezt is bele rakom.
Újból lezárom a kuktát és 10 percet fütyültetem.
Ha elkészült, kinyitom a kuktát, tejföllel és friss kenyérrel tálalom














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése