2015. április 22., szerda

Gyros pitában


Elkészítési idő: 110 perc
Hozzávalók: 8 adag

2 db csirkemell
1 csomag gyros fűszerkeverék
4 ek olívaolaj
1 db kígyóuborka
2 db lilahagyma
2 db paradicsom
10 dkg savanyú káposzta
2 dl natúr joghurt
4 gerezd fokhagyma
ízlés szerint őrölt csípős pirospaprika
pitához:
40 dkg finomliszt
1 ek étolaj
1 tk cukor
2 dkg élesztő
2 kávéskanál só
3 dl víz

A húst kicsontozom és vékony csíkokra vágom. A fűszerkeveréket összekeverem az olajjal, beleforgatom a húst, és éjszakára, de legalább 1 órára hűtőbe teszem.
A pita elkészítéséhez az élesztőt felfuttatom a fél bögre cukros vízben.
A liszt közepébe mélyedést készítek, beleöntöm a felfuttatott élesztőt, sózom, hozzáadom az olajat és a maradék vizet, majd kézzel, vagy géppel jól kidagasztom. Letakarom, és 1 óráig kelesztem.
Miután megkelt, 8 részre osztom, golyókat formázok. A sütőt nagyon forróra előmelegítem, a tepsibe sütőpapírt teszek.
A golyókat kinyújtom, 15 cm-es kör alakra. 4 percig sütöm az egyik felét, majd megfordítom, és így is sütöm 4 percig.
Nem kell megpirulnia. Ha megsült, tálba szedem és letakarom, hogy puha maradjon.
Még kel a tészta, felaprítom a lilahagymát, paradicsomot, uborkát, savanyú káposztát és leveleire tépem a salátát.
A joghurtot elkeverem az áttört fokhagymával. Ezt a mennyiséget megfelezem és az egyiket meghintem őrölt erős paprikával.
A pitát egy hegyes kés segítségével felszúrom, és kb. 10-12 cm hosszan, egy oldalon felvágom.
A wokot felforrósítom, és erős tűzön megpirítom a fűszerolajos húst.
Ezután a pitát, mint egy tasakot megtöltöm egy adag hússal, a felaprított zöldségekkel, végül meglocsolom ízlés szerint a sima, vagy csípős fokhagymás öntettel.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése