2015. április 13., hétfő

Dorozsmai molnárponty


Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók: 8 adag

1.5 kg pontyfilé
50 dkg gomba
50 dkg paprika
30 dkg paradicsom
5 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
2 dl étolaj
750 g tejföl
2 dl főzőtejszín
1 csomag tészta
1 tk pirospaprika
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors
20 dkg zsemlemorzsa

A pontyfilét alaposan megmosom, majd éles késsel, 2-3 mm-ként, a szálkákra merőlegesen bevagdosom (irdalom), úgy, hogy a bőrt nem vágom el, csak akkor, ha a szeletet le akarom vágni. Az így elkészített szeleteket besózom, és hűtőbe teszem.
Közben elkészítem a lecsós, gombás ragut. Ehhez kisütöm a felaprított szalonnát, majd rádobom a kockára vágott vöröshagymát, és megdinsztelem.
Ezután hozzáadom a felszeletelt gombát, sózom, borsozom, és addig párolom, amíg zsírjára sül.
Ezután beleteszem a felaprított paprikát és paradicsomot, megszórom pirospaprikával és puhára főzöm.
A végén elkeverem benne a fele tejfölt, egyet forralok rajta, és félreteszem.
A tésztát, ami lehet csusza, lebbencs, vagy fodros nagykocka, sós forrásban lévő vízben kifőzöm.
Ha kész, leszűröm, és kiolajozott, magas falú tepsibe, vagy tűzálló tálba borítom.
Ráöntöm a lecsós-gombás ragut, és rárakom a zsemlemorzsában megforgatott, és kevés forró olajban pirosra sütött halszeleteket.
A tetejére öntöm a maradék tejföl és tejszín keverékét, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 15 perc alatt pirosra sütöm a tetejét.

















.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése