2014. november 21., péntek

Kacsatöpörtyűs pogácsa



Elkészítési idő: 70 perc +50 perc kelesztés
Hozzávalók: 80 db pogácsához



70 dkg finomliszt
4 dl tej
3 dkg friss élesztő
1 tk cukor
10 dkg kacsazsír
10 dkg kacsatöpörtyű
2 ek só
1 tojás
szezámmag a szóráshoz


A töpörtyűt ledarálom, az élesztőt 1 dl tejben a cukorral felfuttatom. Egy tálba szórom a lisztet, sózom, a közepébe mélyedést csinálok, beleteszem a kacsatöpörtyűt és zsirt, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Összedolgozom a hozzávalókat, egy közepesen lágy masszát kapok, majd langyos helyen pihentetem fél órára.
Kelesztés után lisztezett munkalapra borítom, és fél cm vastagságúra nyújtom. Megkenem az elkevert tojással, majd hajtogatom, a felső harmadot le, az alsó harmadot fel, majd a bal harmadot jobbra, végül a jobb harmadot balra hajtom.
Pihentetés nélkül újból kinyújtom fél cm vastagságúra, újból megkenem a tojással, és megismételem a hajtogatást.
A hajtogatott tésztát pihentetés nélkül 1-1,5 cm vastagságúra nyújtom, és 3 cm pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A maradékot  összegyúrom, és azt is kiszaggatom.
Sütőpapírral bélelt tepsire (38x35cm) rakom, tetejüket megkenem tojással, és megszórom szezám maggal.
Meleg helyen 20 percig kelesztem, majd előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt készre sütöm.































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése