Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók: 28 cm tortaformához
4 db tojás
20 dkg porcukor
1,5 dl tej
1,5 dl napraforgó olaj
25 dkg finomliszt
1 tasak sütőpor
10 dkg dió (darált)
csipet só
krém:
2 dl tejszín, vagy Hulala
1 cs habfixáló
1 ü meggy befőtt, magozott
1 cs tortazselé
1 ek cukor
díszítéshez:
2 dl tejszínhab
A diós piskótához a tojássárgájákat habosra keverem 15 dkg cukorral, majd elkeverem benne a tejet és olajat.
A lisztet elkeverem a dióval és sütőporral és a sárgájás masszához adom, majd simára keverem.
A fehérjét a csipet sóval kemény habbá verem, belekeverem a maradék 5 dkg cukrot és két részletben óvatosan beleforgatom a diós masszába.
Kivajazott, lisztezett tortaformába öntöm a masszát, és előmelegített 160 fokos sütőben 45 perc alatt készre sütöm. Tűpróba!
A krémhez a tejszínt felverem a habfixálóval, én Hulalát használtam, ezt habfixáló nélkül is keményre lehet verni.
A meggybefőttet leszűröm, a levéből 0,5 dl-t belekeverek a habba, majd a meggy 2/3-át óvatosan beleforgatom.
A kihűlt tortalapot félbe vágom és megfordítva torta tálra helyezem megkenem a meggyes habbal.
Ráteszem torta másik felét, tenyérrel picit megnyomkodom, majd az oldalát is megkenem.
A tortazselét elkeverem a cukorral, beleöntöm a maradék befőtt levet (max. 2,5-3 dl), ha kevesebb, vízzel kiegészítem és állandó keverés mellett felforralom, majd 1 percig főzöm, és utána hagyom kihűlni. Néha megkeverem.
Közben a maradék meggy szemeket elhelyezem a torta tetején, és amikor a zselé kezd megdermedni rákanalazom a tetejére, hogy befedje a meggyet.
A torta szélét tejszínhabbal díszítem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése