Amikor a gasztronómiával foglalkozó oldalakon megjelennek a medvehagymás ételek, az biztos jele a tavasz kezdetének. Medvehagymából számtalan ételt készíthetünk a krémlevestől kezdve a pestón át egészen a medvehagymás pogácsáig. Az alábbi ételben, köretként való felhasználását mutatom be.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 6 adag
1 kg burgonya
2 db tojás
30 dkg rétesliszt
10 dkg medvehagyma
5 dkg vaj
só
A burgonyát héjában megfőzöm, meghámozom, és még melegen krumplinyomóval áttöröm.
Amíg hűl a krumpli, megtisztítom a medvehagymát, alaposan leöblítem, jól lecsepegtetem és nem túl apróra összevagdalom, majd rászórom a krumplira.
Hozzáadok 1 tk sót, tojást, lisztet, majd gyors mozdulatokkal lágy tésztát gyúrok belőle.
A tésztát 6 darabra vágom, és mindegyikből két ujjnyi vastag rudat sodrok. 1-2 cm-es darabokra vágom és egy villa fejével kis rovátkákat nyomok a felületére, így jobban megtartja a szószokat.
Forrásban lévő, sós vízben kifőzöm. Ha feljöttek a víz tetejére, még 2-3 percig főzöm, majd szűrőkanállal lecsöpögtetem.
A vajat egy serpenyőbe megforrósítom, rádobom a lecsepegtetett nudlikat és pár percig pirítom.
Alkalmas szószos húsok mellé köretnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése