2015. december 13., vasárnap

Húsleves kacsanyakkal

Ritkán múlik el vasárnap, hogy ne húsleves legyen az első fogás. Szerencsére nem vagyunk válogatósak, így bármilyen hús szóba jöhet, elsősorban a csirke és tyúk, de szívesen esszük a kacsa, vagy liba alkatrészeiből készült húsleveseket is. Ritkábban készítem, de annál jobban szeretjük a marhahúslevest, és ha valami különlegességre vágyom és persze hozzájutok, akkor nyúl elejéből készítek húslevest. Megjegyzem, a nyúlból készített húslevesnek nincsen párja, mind között ez a legfinomabb!


Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók: 8 adag

4 db kacsanyak
1 db kacsa far-hát
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
10 szem fekete bors
1 fej karalábé
1 fej zellergumó
1 db paradicsom
1 db paprika
1 cikk kelkáposzta, vagy 5-6 szem kelbimbó
1 szál zeller zöld
1 csokor petrezselyemzöld
só ízlés szerint

A kacsahúst megtisztítom, a felesleges zsíros részeket levágom, a farhátat ketté vágom és egy nagyobb fazékban, hideg vízben, 2 tk sóval elkezdem főzni.
Amikor felforr, leszedem a habját.
Beleteszem a szemes borsot, a megtisztított és felaprított zöldségeket, vöröshagymát és fokhagymát egyben, paprikát és paradicsomot felezve, majd másfél órán át, lassú tűzön, gyöngyöző forrással főzöm.
Amikor elkészül, kis pihentetés után egy másik fazékba szűröm a levest.
A vöröshagymát eltávolítom belőle, a kacsanyakat és leves zöldségeket külön tálon kínálom.
Cérnametéltet főzök ki mellé.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése