2015. december 23., szerda

Aszalt szilvás-mákos bejgli

Az idén a megszokott, diós és mákos bejglin kívül kipróbáltam más ízesítésű bejgliket is. A tésztája a már bevált kelesztés nélküli, amivel gyorsabban lehet dolgozni, a 6 rudas diós, mákos receptje itt található. A töltelék pedig aszalt szilvával dúsított mákos massza, ami sokkal szaftosabb, krémesebb és pikánsabb, mint a sima mákos. Jövőre a mákos bejglit mazsola helyett aszalt szilvával készítem!


Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók: 2 rúdhoz

tészta:
1,5 dl tejföl
10 dkg sertészsír
2 tojás (1 db a kenéshez)
2 ek cukor
2 csipet só
2 dkg élesztő
40 dkg liszt
töltelék:
4 dl száraz vörösbor
40 dkg aszalt szilva
30 dkg mák, darált
20 dkg kristálycukor
1 db citrom reszelt héja
2 cs vaníliás cukor
1.5 dl víz

A töltelékhez az aszalt szilvákat felezem és a vörösborban teljesen beforralom.
A vizet a cukorral felfőzöm, majd a tűzről levéve hozzáadom a mákot, citromhéjat, aszalt szilvát és elkeverem.
A tésztához a tejfölt, a zsírt, a tojást a cukorral és a sóval összekavarom, belemorzsolom az élesztőt és összegyúrom a liszttel. Könnyen gyúrható, nyújtható tésztát  készítek.
Pihentetés nélkül 2 részre osztom. Kinyújtom a cipókat és megkenem a kihűlt masszával.
Az oldalán a széleit ráhajtom, feltekerem, tepsibe helyezem, megkenem tojással, az oldalát  és a tetejét  megszurkálom villával, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütöm.
Megvártam amíg kihűl, utána szeleteltem.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése