2015. november 1., vasárnap

Tejszínes pulykatokány birsalmával


Elkészítési idő: 100 perc
Hozzávalók: 8 fő

1,5 kg pulykahús
2 db érett birsalma, birskörte
2 db kápia paprika
2 db vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
10 dkg kolozsvári szalonna
2 ek vargánya gombapor (elhagyható)
1 tk borsikafű
1 tk oregáno
2 ek zsír (kacsa, liba, stb.)
5 dl főző tejszín
2 dl száraz fehérbor
5 cl konyak
1 ek keményítő


A húst vékony csíkokra (tokányra) vágom.
Az apróra vágott vöröshagymát a zsíron megdinsztelem, majd hozzáadom a felaprított kolozsvári szalonnát és kissé megpirítom, végül a zúzott fokhagymával együtt még 1-2 percig pirítom.
Ezután hozzáadom a húst beleöntöm a konyakot, sózom, rászórom a fűszereket, gombaport is, felöntöm borral, és a hús puhulásáig fedő alatt párolom. Néha megkeverem.
Ha a hús megpuhult, hozzáadom a magházától megfosztott és felaprított birsalmát, fedő alatt tovább főzöm, most már óvatosan keverem, hogy a hús ne törjön.
Amikor a birs elveszítette roppanósságát hozzáadom a csíkokra vágott kápia paprikát, pár percig főzöm.
Végül a tejszínt elkeverem a keményítővel és hozzá öntöm a húshoz, megforralom. Ha nagyon besűrűsödik, vízzel hígítom. Kóstolás után még sózom, fűszerezem, ha szükséges.
Galuskával vagy kifőtt tésztával tálalom.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése