2015. november 8., vasárnap

Zserbó Anyukámtól

Zserbó egy klasszikusan magyar sütemény, sok családban nincs ünnep nélküle. Ez történt nálunk is, ünnepeltünk és ehhez a zserbó méltó választás volt.
Életemben másodszor sütöttem zserbót Anyukám receptje szerint, ráadásul a hozzá szükséges diót és baracklekvárt is tőle kaptam. Igazán finomra sikerült, mert egy nagy tepsivel el is fogyott.


Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók: 15 adag

A tésztához:
60 dkg finomliszt
30 dkg zsír
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 kávéskanál cukor
4 db tojássárgája
1 csipet só
A töltelékhez:
1 üveg házi sárgabaracklekvár (70-80 dkg)
40 dkg darált dió
30 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
3 ek rum
A csokimázhoz:
8 evőkanál kakaó
8 evőkanál cukor
10 dkg vaj
1 dl víz

A tésztához élesztőt felfuttatom a cukorral és a tejjel.
A lisztbe elkeverem a csipet sót, majd hozzáadom,a zsírt, a tojások sárgáját, a felfutott élesztőt, és alaposan összegyúrom.
4 db egyenlő részre osztom, kis gombócokat formálok belőlük  és meleg helyen 1 órát kelesztem.
A töltelékhez a dióhoz hozzáadom a porcukrot, vaníliás cukrot, a reszelt citrom héjat összekeverem és 3 részre osztom.
Egy tésztagolyót tepsi méretűre (38 x 30 cm) nyújtok, majd egy kizsírozott tepsibe fektetem.
Megkenem egy adag lekvárral, meghintem egy adag cukros dióval, meglocsolom 1 ek rummal és ugyanígy folytatom még kétszer (tészta, lekvár, cukros dió, rum).
A negyedik tésztalappal befedem, villával több helyen megszurkálom.
Előmelegített sütőbe 180 fokon 50 perc alatt aranybarnára sütöm.
Ha megsült egy tálcára borítom és hagyom teljesen kihűlni.
A csokimázhoz a vízzel simára keverem a cukrot a kakaóval és sűrűre főzöm, a végén elkeverem benne a vajat és amikor langyosra hűlt a sütire simítom.
Pár órára hideg helyre teszem, amíg megdermed a csokimáz, ezután felszeletelem.














2 megjegyzés: