2015. november 27., péntek

Céklakrémleves

A cékla (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva), más néven céklarépa, ritkábban vörös répa, régóta ismert salátanövény. Ugyanennek az alfajnak egy másik változata a spenótra emlékeztető mángold.
A cékla gyógyászati hatása annak köszönhető, hogy tele van antioxidánsokkal, amelyek a sejteket külső szabad gyökök támadásától védik. Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere-folyamatait szabályozza. Ezen felül bővelkedik C-, illetve B-vitaminokban, béta-karotinban, de sok vasat, rezet, folsavat, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz. /forrás: Wikipédia/


Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók: 6 adag

4 db cékla (80 dkg)
1 db birsalma
1 kávéskanál őrölt édeskömény
1 kávéskanál morzsolt zsálya
1 db póréhagyma
1 db alma
1 db krumpli
5 dkg vaj
2-3 db babérlevél
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
1 ek ételízesítő
cayennebors (elhagyható)
méz, citromlé

tejszín, vagy tejföl a tálaláshoz

A megmosott céklát és birsalmát félbevágom és a vágás felületen megszórom édesköménnyel és zsályával, majd összeillesztem, alufóliába csomagolom, tepsibe helyezem és 200 fokon 50 perc alatt megsütöm.
Egy fazékban a vajon megdinsztelem a felkarikázott póréhagymát, majd hozzáadom a kockára vágott krumplit és almát.
Meghintem szerecsendióval és pár percig párolom. Felöntöm 1 l vízzel, beleteszem a babérlevelet, ételízesítőt, ha szükséges még sózom és lefedve addig főzöm, míg a krumpli megpuhul.
A megsült céklát és birsalmát kicsomagolom, hagyom kihűlni, majd a céklának a héját, a birsnek a magházát eltávolítom és a leveshez adom.
Mielőtt botmixerrel pépesítem a levest, kiveszem a babérleveleket ha szükséges sózom, megszórom cayenneborssal.
Méz és citromlé hozzáadásával még fokozható az ízélmény, de egy kanálnyi tejföl, vagy tejszín sem árt neki.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése