2015. november 19., csütörtök

Csípős-savanyú leves

Régóta foglalkoztat az ázsiai konyha, több ételt el készítettem már, kínai csípős-savanyú levest is csináltam már sokszor, és valószínű hogy az alapanyagoktól függ, de soha nem sikerül egyforma ízűre. Ez nekem nagyon tetszik.


Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók: 6 adag

1 db csontos csirkemell
3 ek olíva olaj
2 gerezd fokhagyma
1,5 l alaplé
50 dkg gomba
1 csomó újhagyma
2 db sárgarépa
2-3 ek vörösbor ecet
3 ek sötét szójaszósz
2 ek halszósz
2 ek csiliszósz (piri-piri)
1 kávéskanál gyömbér por
1 ek keményítő
1 db tojás
frissen őrölt bors


A csirkemellet lebőrözöm, kicsontozom.
Nekem nem volt kész alaplevem, ezért a mellcsontot és a bőrt használom erre a célra. (Kis fej vöröshagymával, 2 gerezd fokhagymával, pár szem borssal, sóval, 1,5 l vízben megfőzöm.)
A húst apró kockára vágom és félreteszem.
A gombát vékony szeletekre vágom, a sárgarépát vékony csíkokra (gyufára) vágom.
Az újhagymát karikára szeletelem a zöldjével együtt, de a zöld részt csak a tálalásnál használom.
Megfelelő méretű fazékban olajat hevítek, megfuttatom rajta a zúzott fokhagymát.
Hozzáadom a gombát, sózom, tekerek rá kevés borsot és addig pirítom, amíg a saját leve ellepi.
Felöntöm alaplével, esetemben rászűröm a mellcsontból főzött levet.
Belekeverem az ecetet, szójaszószt, halszószt, csiliszószt,megszórom gyömbérrel és felforralom, majd mehet bele a sárgarépa, és az újhagyma fehér része.
Pár perc lassú forralás után beleöntöm a kevés vízben elkevert keményítőt.
A tojást egy tálban elkeverem és a forrásban lévő levesbe csurgatom, majd óvatosan belekeverek, hogy hosszú szálakban főljön meg a tojás.
Forrón tálalom a tetejét megszórom az újhagyma zöldjével.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése