A Jókai bableves elengedhetetlen alkotóelemei a bablevesen túl, a füstölt hús, füstölt kolbász, és a tejföl. Ez utóbbit illik a végén belekeverni és megforralni. Nálunk a családban nem mindenki szereti a tejfölös változatot, ezért a tejföl, csak a tányérokban kerül az ételhez. Olyan ez mintha még egy kis tejfölt tennénk hozzá, ami nem ugyanaz, mint a beleforralt tejföllel, de így is élvezhető marad.
Elkészítési idő: 140 perc
Hozzávalók: 8 adag
50 dkg szárazbab (tarka)
30 dkg füstölt hús (tarja, csülök, oldalas)
1 szál gyulai kolbász
2 ek zsír (sertés, kacsa, liba)
1 ek finomliszt
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál pirospaprika
1 ek ételízesítő
1 fej vöröshagyma
5 db babérlevél
1 db zellergumó
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
6-8 ek rétesliszt
2 db tojás
1 db poharas tejföl
ízlés szerint csípős paprika
só
A szárazbabot és füstölt húst előző este, hideg vízbe beáztatom.
Másnap egy nagy fazékban, a finomlisztből és zsírból világosbarna rántást készítek.
Aztán félrehúzom, rávágom a fokhagymát és megszórom pirospaprikával.
Leöntöm az áztatólevet a babról és füstölt húsról, majd ezt is a fazékba teszem.
Beleteszem a felszeletelt kolbászt, a nagyobb darabokra felaprított vöröshagymát és zellergumót, ételízesítőt és babérlevelet.
Felöntöm 2 liter vízzel, és a forrástól számított 1 órán keresztül főzöm.
Közben megtisztítom a répákat, felaprítom kockára, majd a leveshez adom, még 1 liter vízzel felöntöm. Ha szükséges, sózom és fedő alatt 30 percig főzöm.
Ezalatt a réteslisztből és tojásból, pici sóval, közepes lágyságú tésztát gyúrok és ha minden megpuhult, a levesbe csipkedem a tésztát, majd 10 percig forralom.
A füstölt húst kiveszem hagyom hűlni, majd felkockázom és visszateszem a levesbe.
A tejfölt a levesből mert forró lével simára keverem és visszaöntöm a levesbe.
Friss kenyeret és plusz tejfölt kínálok mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése