2015. október 3., szombat

Babos lencsegulyás csipetkével


Elkészítési idő: 160 perc
Hozzávalók: 8 adag

1 kg marhahús (lábszár, nyak...)
30 dkg vörösbab
30 dkg lencse
5 dkg füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 ek ételízesítő
4 db babérlevél
2 ek pirospaprika
2 dl vörösbor
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
ízlés szerint mustár
ízlés szerint cukor
ízlés szerint ecet
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
2 db tojás
6-7 ek rétesliszt

A babot előző este beáztatom.
A szalonnát felkockázom és kisütöm a zsírját, majd ezen megdinsztelem a kockára vágott vöröshagymát.
Hozzáadom a kockára vágott húst és erős tűzön fehéredésig pirítom.
Rászeletelem a fokhagymát, sózom, borsozom, megszórom a pirospaprikával, aláöntöm a vörösbort és 1 órán át lefedve főzöm. Néha megkeverem, az elfőtt levet vízzel pótolom.
Hozzáadom a babot (előtte az áztatóvizet leöntöm), lencsét, a megtisztított és kockára vágott répákat.
Felöntöm 2,5 liter vízzel, beleteszem a babérlevelet, ételízesítőt. Ha szükséges sózom és ízesítem cukorral, mustárral, ecettel és 1 órát főzöm.
A tojásból, lisztből, csipet sóval, közepes lágyságú tésztát gyúrok. Ha már minden megpuhult, a tésztát a levesbe csipkedem.
10 perc forralás után tálalom. Friss kenyeret kínálok mellé.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése