2014. december 2., kedd

Birka pörkölt bográcsban


Elkészítési idő: 260 perc
Hozzávalók: 15 fő

5 kg birkahús (comb, lapocka, oldalas)
1 kg vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 mk őrölt kömény
5 db babérlevél
6 ek pirospaprika
4 ek só
3 ek sertészsír
3 db paradicsom
3 db paprika
6 db szárított erős paprika       (macskapöcse)
10 szem borókabogyó
2 mk őrölt bors
5 dl száraz vörösbor (elhagyható)

A birkahús vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a több féle hús (comb, lapocka, nyak, oldalas) egy birkából legyenek. A hús lefaggyúzását, mosását mindenki ízlésére bízom. Én a nagyobb faggyú darabokat távolítom csak el, szeretem a birkaszagú pörköltet. A combot, vagy lapockát kicsontozom, ezeket a csontokat kétfelé fűrészelem.
A színhúst 3x3 cm kockákra vágom. Az oldalast a pálcák között szétvágom, és 3-4 cm darabokra fűrészelem a bordacsontoknál. Az apró csont morzsalékot lemosom a húsról.
A vöröshagymát félbevágom, majd felkarikázom, a fokhagymát és az erős paprikát apróra vágom, a paradicsomot és paprikát szeletelem, a borókabogyót a kés lapjával szétnyomom.
A bográcsban rétegesen helyezem el a hozzávalókat. Megfelelő méretű bográcsot kikenek sertészsírral és az aljára helyezem a csontokat erre rakom a csontos húst, majd a vöröshagyma 1/3-át, rászórom a kömény felét és 3 db babérlevelet meg a fele erős paprikát. A következő réteg a színhús fele, erre rakom a vöröshagyma második 1/3-át, a fokhagymát, a maradék köményt és babérlevelet, rászórom a pirospaprikát és sót és maradék erős paprikát. Az utolsó réteg a színhús másik fele, majd a maradék vöröshagyma és befedem felszeletelt paprikával és paradicsommal. Közepére szórom a szétnyomott boróka bogyót és őrölt borsot. Kicsit megnyomkodom a bográcsban lévőket, hogy ne legyen nagyon laza, és a bogrács oldalánál óvatosan aláöntök 5 dl vizet. Tűz fölé teszem és amíg nem jelenik meg a bográcsban a leve, erőteljesen tüzelek alatta. Keverni nem szabad, csak forgatni. Ha a bográcsban lévő anyagot ellepi a lé és forr, akkor mérsékelem alatta a tüzet. Az elfővő levet vízzel pótolom. Ha nagyon forr, akkor magasabbra emelem a bográcsot a tűz fölött, különben a hús könnyen szétfő. Mérsékelt tűzön, állandó forrás mellett a birka korától függően kb. 4 óra alatt fől puhára. Akkor főtt meg, ha a csontokról leválik a hús. Főzés közben néha meg kell forgatni a bográcsot, hogy ne tudjon leégni. A főzés vége előtt, amikor már puha a hús, hozzáöntöm a vörösbort 10 percet forralom és tálalom. Friss kenyeret és főtt burgonyát kínálok mellé, csípős és csemege savanyúsággal.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése