2015. május 16., szombat

Túrós, vagy ordás derelye

Az orda a sajt készítés során keletkezett savóból kinyert túrószerű anyag, amely azonban a túrótól finomabb szemcsézetű, krémesebb állagú és édesebb. Felhasználása megegyezik a túróval, Erdélyben kaprosan, kedvelt tölteléke a palacsintának, Magyarországon az olasz eredetű "Ricotta" néven ismert.


Elkészítési idő: 100 perc
Hozzávalók: 6 adag

tésztához:
50 dkg finomliszt
4 db burgonya
1 tojás
10 dkg zsír
csipet só
zsemlemorzsa
vaj
töltelékhez:
30 dkg túró, vagy orda
2 tojás sárgája
10 dkg  porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
2 ek búzadara

A krumplit héjában megfőzöm, még melegen meghámozom és krumplinyomóval összetöröm.
Amikor kihűlt, hozzáadom a lisztet, tojást, zsírt, sót és közepes keménységű tésztát gyúrok.
Az elkészült tésztát 3 mm vékonyra nyújtom, majd a tészta egyik felére egymástól egyenlő távolságra, kiskanálnyi ordás masszát teszek.
Ehhez a töltelék hozzávalóit alaposan összekeverem. A töltelék halmok közötti területet lekenem tojásfehérjével, ráhajtom a tészta másik felét, a közöket lenyomkodom és derelyevágóval szétvágom.
A derelyéket forrásban lévő enyhén sós vízben megfőzöm.
A zsemlemorzsát vajon aranybarnára pirítom. Ha a derelyék a víz tetejére feljönnek, kiszedem és a zsemlemorzsába forgatom.
Porcukorral, vagy fahéjas porcukorral megszórva tálalom. Cukorral kikevert tejfölt kínálok mellé.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése