2015. május 24., vasárnap

Pincepörkölt bográcsban


Elkészítési dő: 200 perc
Hozzávalók: 12 adag

60 dkg marhahús (lábszár, nyak)
60 dkg sertéscsülök, csont nélkül
60 dkg sertéshús (köröm, farok vegyesen)
60 dkg sertéslapocka
10 dkg kolozsvári szalonna
10 dkg zsír
2,5 kg burgonya
3 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 db paprika
2 db paradicsom
1 db hegyes (erős) paprika
2 ek pirospaprika
2 dl száraz vörös bor


Zsíron megpirítom a felaprított kolozsvári szalonnát, majd hozzáadom apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és megdinsztelem rajta.
Megszórom pirospaprikával, majd hozzáadom a feldarabolt marhahúst, és kevés vizet öntök alá. Ízlés szerint sózom.
Beleteszem a felaprított paprikákat és paradicsomot, fél óra után hozzáadom a megtisztított és feldarabolt sertéskörmöt és farkat. Újabb fél óra múlva beleteszem a felkockázott csülköt és lapockát és puhára főzöm az egészet. Amikor minden hús benne van, megkóstolom, ha szükséges sózom. Az elfőtt levet mindig kevés vízzel pótolom.
Amikor puha a hús, beleöntöm a bort, megforralom vele és tetszőlegesre vágott főtt krumplival tálalom.
Idényhez illő salátát, vagy savanyúságot kínálok mellé.
A krumplit bele is lehet főzni, akkor kell beletenni amikor a hús megpuhult. Ilyenkor hosszabb lére engedem a pörköltet, a bort is ekkor öntöm bele, a krumpli mennyiségének megfelelően sózom, és már nem keverem, csak forgatom a bográcsot, hogy a krumpli ne törjön. A krumplival készre főzöm.















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése