2016. április 22., péntek

Húsos rakott tészta

A rakott ételeket általában olyan komplett ételek, melyeknek az összetevőit (hús, köret, szósz) külön-külön megfőzik, párolják, megsütik, majd összekeverik, vagy rétegezve tepsibe rakják, és az egészet sütőben összesütik. És ez benne a lényeg, az összesütés. Ezzel az összesütéssel tulajdonképpen a benne levő ízek érnek (sülnek) össze, és nem utolsó sorban a felületén egy sült kéreg keletkezik, ami pluszként jelentkezik az étel ízeihez képest. A rakott ételek jellemzője az alul fölül ropogósra pirult rétegek között a lágy, szaftos fűszeres középső réteg

.
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók: 8 adag

80 dkg száraz tészta (penne, orsó, fodros nagy kocka)
1 kg sertés hús (dagadó, lapocka)
5 dkg kolozsvári szalonna
2 db vöröshagyma
3 db újhagyma
4 gerezd fokhagyma
3 db sárgarépa
1 db közepes zellergumó
1 db kaliforniai paprika
2 ek zsír, vagy olaj
3 tojás
5 dl főzőtejszín
2 ek provence-i fűszerkeverék
20 dkg reszelt sajt


A húst ledarálom.
A szalonnát felkockázom és a zsiradékon megpirítom, majd megdinsztelem rajta a felaprított vöröshagymát, újhagyma fehér részét és az apróra vágott fokhagymát. Az újhagyma zöldjét félre teszem.
10 perc múlva hozzáadom a húst és fehéredésig pirítom. Sózom, megszórom a fűszerkeverékkel, hozzáadom a felkockázott sárgarépát és zellert, majd fedő alatt 15 perc alatt készre párolom.
A tejszínt, tojást és a reszelt sajt felét elkeverem egy tálban, beleöntöm az újhagyma felaprított zöld részét, a felkockázott paprikát, majd a húsos raguhoz adom, elkeverem, de már nem főzöm tovább.
Közben a tésztát sós vízben megfőzöm, leszűröm, majd összekeverem a tejszínes húsos ragúval.
A tésztát kiolajozott tepsibe öntöm, megszórom a maradék reszelt sajttal, és 230 fokos előmelegített sütőben 30 perc alatt pirosra sütöm a tetejét.















Provence-i fűszerkeverék



Természetesen meg lehet venni készen, de ha magunk keverjük össze, az összetevőket és azok arányát, bizonyos határokon belül mi magunk határozzuk meg. Az alábbi keverék tartalmazza azokat a meghatározó fűszereket, melyek jellemzik a provence-i fűszerkeveréket.

Összetevők:
2 ek oregano
2 ek borsikafű
2 ek rozmaring
1 ek kakukkfű
1 ek petrezselyem
1 ek majoranna
1 tk bazsalikom
1 tk zsálya
1 tk tárkony
1 tk lestyán
1 tk őrölt édeskömény




Elkészítéséhez szárított, morzsolt fűszereket használok, amit egyszerűen összekeverek. Jól záródó üvegben hónapokig tárolható.


Sült vagy grillezett húsokhoz, grillezett és párolt zöldségekhez, fokhagymás, tejszínes mártásokhoz és borral készült ételekhez használható. Olajjal együtt húsok pácolására is alkalmas.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése