2016. április 7., csütörtök

Almás körtés saláta vinegrettel

A francia konyha alapöntete a vinegrett (vinaigrette) mártás. A két fő összetevőn felül a többi hozzávaló végtelenségig variálható. Alapszabály, hogy egy rész savanyú anyaghoz (ecet, vagy citromlé), négy rész olajat számítunk. Finomabb lesz az eredmény, ha a gyümölcsecetek helyett balzsamecetet, olívaolaj helyett  dió, mák, szezámmag, stb. olajat használunk. Ízesíthető többek között mustárral, fokhagymával, újhagymával, zöldfűszerekkel és még sok mindennel.


Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 8 adag

10 dkg dió
2 ek almaecet
1 kávéskanál fokhagyma por
1 ek méz
1 ek mustár
8-9 ek olívaolaj
1/2 jégsaláta
1/2 doboz madársaláta
1 db  alma
2 db körte



A diót durvára vagdalom és egy száraz serpenyőben 8-10 perc alatt barnára pörkölöm.
A vinegrett mártáshoz elkeverem az ecetet, mustárt, fokhagymaport, mézet, majd az olívaolajat lassan csurgatva, robotgéppel simává keverem, egészen addig, amíg sűrű, selymes emulziót nem kapunk.
Egy salátás tálban elhelyezem az összevágott jégsalátát, madársalátát, a felkockázott almát és körtét, ráöntöm a mártást és elkeverem.
Tetejét meghintem pirított dióval, és fogyasztásig hűtőben tartom.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése