2016. április 21., csütörtök

Hasselback burgonya

Ez az étel a svédországi Hasselbacken étteremről kapta a nevét, ahol először készítették. Egy sűrűn beirdalt, fűszeres olajjal megkent, sütőben sütött krumpli, ami sütés közben harmonikaszerűen szétnyílik. Úgy tökéletes, ha kívül ropogós, belül puha, és egészben marad. Akkor lesz ilyen, ha nem hámozzuk meg. Ehhez viszont ép héjú és alaposan megtisztított krumplikra van szükség. Alap esetben fokhagymás-fűszeres olajjal kenték meg a krumplikat, mára viszont számtalan variációban használhatók hozzá fűszerek, zöldfűszerek, illetve citromlé, mustár, méz, bacon, kolbász, sajt, stb.


Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók: 6 adag

9-12 db ovális közepes méretű burgonya
1/2 dl olívaolaj
5 dkg olvasztott vaj
3 gerezd fokhagyma
1 ek aprított petrezselyemzöld
1 ek citromlé
1 ek méz
1 tk só
frissen őrölt fekete bors



A sütőt 180 fokra előmelegítem.
Egy kis tálban összekeverem az olajat, vajat, mézet citromlevet, sót, borsot, zúzott fokhagymát és petrezselyem zöldet.
A krumplit alaposan megmosom és 4-5 mm-ként bevagdosom, úgy hogy nem vágom végig. Erre a célra 2 db evőpálcikát, vagy vékony nyelű fakanalat helyezek a munka asztalra, közé teszem a krumplit és így irdalom be a krumplikat.
A bevagdosott krumplikat tepsibe rakom - érdemes sütőpapírral kibélelni a tepsit, amit én most elfelejtettem - és egy ecsettel mindegyiket megkenem a fűszeres olajjal, úgy hogy minél több kerüljön a szeletek közé.
Sütőbe teszem és 60 perc alatt pirosra sütöm, fél óra elteltével a maradék fűszeres olajjal újra megkenem a krumplikat.
Tálalható salátákkal, szószokkal önálló ételként, vagy sült húsok, halak, grillezett zöldségek mellé köretnek.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése