2016. szeptember 4., vasárnap

Erdei gombás lecsó bográcsban

Az idei nyár sem érhetett véget lecsó nélkül. Szeptember 3-án lecsó főző csapatok népesítették be Vác főterét, köztük mi is, hogy megfőzzük a lecsófesztivál nyertes lecsóját. A végig jó hangulatú főzésről a különböző főzött gyümölcslevek, meg a különleges ízű és nem mellesleg nagyon finomra sikerült erdei gombás lecsó gondoskodtak, amivel végül egy különdíjat és a fesztivál 3. helyezését sikerült bezsebelni.


Elkészítési idő: 140 perc
Hozzávalók: kb. 60 adag

8 kg lecsó paprika
1 kg bogyiszlói paprika (elhagyható)
4 kg paradicsom
2 kg vöröshagyma
1 fej fokhagyma (8-10 gerezd)
1,5 kg rókagomba
0,5 kg vargánya
0,5 kg szegfűgomba
1 marék fekete trombitagomba
10 dkg vargánya gombapor
20 dkg füstölt szalonna
20 dkg zsír
5 dkg pirospaprika
cukor
bors

tálaláshoz reszelt parmezán, vagy tejföl

A gombákat folyó vízben alaposan megtisztítom, jól lecsepegtetem és felaprítom.
A szalonnát felkockázom és zsírjára sütöm, majd hozzáadom a zsírt és a szálasra vágott vöröshagymát megdinsztelem rajta.
Hozzáadom a felaprított gombát, ízles szerint borsozom és 20-25 percig pirítom, majd megszórom pirospaprikával.
Hozzáadom a felaprított paradicsomot, a zúzott fokhagymát és addig főzöm, amíg a paradicsom héja nem kezd el kunkorodni.
Hozzáadom a karikára vágott paprikát, megsózom és készre főzöm.
Ízlés szerint kevés cukorral ízesítem, végül beleszórom a gombaport, egyet forralok rajta és tálalom.
Tálaláskor reszelt parmezánnal hintem meg, vagy tejföllel locsolom meg a tetejét.
Friss kenyeret kínálok mellé.
A lecsóban felhasznált gombák a szegfű gomba kivételével mind friss gombák voltak, mennyiségük és fajtájuk idény és ízlés szerint változtatható. A megfelelő ízhatás eléréséhez a lecsó mennyiség 1/4-e legyen gomba.












A XII. Váci Lecsófesztiválon ez a lecsó a zsűri III. díját nyerte el.

A csapat, akik főztek...

...és a megérdemelt jutalmak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése