2016. szeptember 11., vasárnap

Túrós lepény szilvával

A lepénynél használt fűszerkeveréket korábban sütőtök ízesítésére készítettem, amit ehhez a szilvás lepényhez is alkalmasnak találtam. Nem nyúltam mellé! Kiváló ízeket adott a túró és szilva kettősének.


Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 12 adag

A tésztához:
50 dkg liszt
1 csipet só
30 dkg Rama margarin
2 db tojás sárgája
1 csomag sütőpor
10 dkg kristálycukor
1 dl tej
A töltelékhez:
2 csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
1 tojás sárgája
1 kg túró
4 ek porcukor
3 tojásfehérje
1 kg szilva
4 ek porcukor
2 ek fűszerkeverék, vagy fahéj
A fűszerkeverék összetétele:
2 rész fahéj
2 rész gyömbér
1 rész szegfűszeg
1/2 rész szerecsendió
1/2 rész szegfűbors
1/2 rész zöld kardamom mag

A szilvát megmosom, kimagozom és felezem.
A tésztához a lisztet elkeverem a sóval, sütőporral és kristálycukorral, majd elmorzsolom a margarinnal, végül 2 tojássárgájával és tejjel összegyúrom.
Egy 38x30 cm tepsi aljára nyomkodom. A szilvákat a vágott felükkel felfelé a tésztára rakom. A fűszerkeverék felét elkeverem 4 ek porcukorral  és megszórom a vele a tésztára sorakoztatott szilvákat.
200 fokra előmelegített sütőben 15 percig elősütöm.
A töltelékhez összekeverem a hozzávalókat és a maradék fűszerkeveréket, hozzáadom a tojás fehérjéből felvert habot, és az elősütött tésztára kenem.
Visszateszem a sütőbe és 200 fokon addig sütöm, amíg a teteje arany színű lesz.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése