2016. szeptember 5., hétfő

Májgombatokány napraforgómagos bulgurral

A májgomba (Fistulina hepatica) a kalaposgombák rendjén belül a májgombafélék családjába tartozó Fistulina nemzetség egyik fiatalon ehető, Magyarországon is előforduló gombája. Májra emlékeztető, nagy termetű, elsősorban fák törzsén élősködő faj. Eleinte gömbölyded, később máj vagy nyelv alakú termőteste akár a 40 cm-t is elérheti. Gyakran rövid tönkje is van. Színe felül fiatalon narancssárga, rozsdabarna, majd idővel egyre vörösesebb, végül sötétbarna lesz. Fiatal példányait gyűjtik, felhasználásakor a kalapjának tövét eltávolítják, majd felszeletelve, hagymával, fokhagymával megsütve, és utólag fűszerezve, húspótló főételként is tálalható. Elkészítés előtt a gombaszeletek vízben áztatják, hogy csersavtartalma kiázzon.
/wikipedia/


Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók: 2 adag

2 db májgomba (~30 dkg)
2-3 dl tej
2 ek olaj
1 db vöröshagyma
4 szem borókabogyó
1 kávéskanál koriandermag
1 kávéskanál fekete trombitagombapor
1 kávéskanál kakukkfű
1 kávéskanál borsikafű
1 dl tejszín

A körethez:
1/2 bögre bulgur
2 ek napraforgó mag
1 ek olaj


A gomba felső, nyálkás bőrét lehúzom, tokányra vágom és fél órára tejbe áztatom.
A hagymát kockára vágom és az olajon üvegesre dinsztelem.
Hozzáadom a lecsepegtetett májgombát, megsózom, beleszórom a morzsolt kakukkfüvet, borsikafüvet, gombaport, a kés lapjával megroppantott koriandermagot és borókabogyót.
Az eresztett levet állandó keverés mellett elfőzöm alóla.
Végül beleöntöm a tejszínt, megforralom és tálalom.
A körethez kevés olajban enyhén megpirítom a napraforgó magot, hozzáadom a bulgurt és felöntöm dupla mennyiségű forró vízzel.
Ízlés szerint sózom, majd fedő alatt lassan, néha megkeverve, a bulgur puhulásáig főzöm.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése