2016. június 9., csütörtök

Köttbullar - fasírtgolyó

Rég utaztam már, gasztronómiai portyázásom úti célja ezúttal Svédország, ahonnan  stílusosan, a svédasztalról emeltem le ezt a komplett fogást. Sokunknak ismerős lehet, aki járt már és evett a hazánkban először "letegezős" bútoráruházban. Íme az "ikeás" húsgolyó!


Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 6 adag

40 dkg sertés hús (lapocka, dagadó, tarja...)
40 dkg marha hús (lapocka, comb...)
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors

10 dkg vaj
áfonyalekvár
Szószhoz:
2-3 ek kukoricaliszt
1/2 dl szójaszósz
3 dl főzőtejszín
Körethez:
80 dkg burgonya
5 dkg vaj
1-2 dl tej


A húsokat ledarálom a vöröshagymával együtt, belereszelem a fokhagymát, sózom, borsozom és összegyúrom.
Vizes kézzel diónyi golyókat formázok belőle és a felhevített vajon, közepes tűzön pirosra sütöm minden oldalról.
Kiszedem egy tányérra és félre teszem.
A serpenyőben visszamaradt vajon picit megpirítom a kukoricalisztet, hozzáadom a szójaszószt, tejszínt és addig főzöm, amíg besűrűsödik.
A krumplit meghámozom, feldarabolom, sós vízben megfőzöm, leszűröm és krumplinyomóval összetöröm.
Hozzáadom a vajat, tejet és habosra keverem.
Tálaláskor a krumplipürét és áfonyalekvárt tányérra szedem, mellé halmozom a húsgolyókat (8-9 db) és meglocsolom a tejszínes mártással.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése