2016. június 19., vasárnap

Bakonyi sült csirkecomb zabpelyhes galuskával

A klasszikus bakonyi sertéshúsból készül, leginkább tarjából, aminek az elkészítését már korábban itt leírtam. Ebben az ételben a gombamártáshoz, a sertéshús helyett csirkecombokat sütöttem saját összeállítású fűszer keverékkel, a köretként tálalt galuska tésztájába pedig kevés zabpelyhet és kukoricadarát kevertem.


Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók: 8 adag

8 db csirkecomb
2 ek szárnyas fűszerkeverék
80 dkg gomba
5 dkg kolozsvári szalonna
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek zsír (kacsa, liba, sertés)
1 tk borsikafű
2 ek finomliszt
1 kávéskanál pirospaprika
1 tk ételízesítő
1 csokor petrezselyemzöld
3 dl tejföl

galuskához:
50 dkg rétesliszt
10 dkg zabpehely
3 ek kukoricadara
4 tojás


A csirkecombokat megtisztítom és besózom, majd megszórom fűszerkeverékkel, kiolajozott tepsibe rakom, lefedem alufóliával és 200 fokon 60 percig sütöm, végül leveszem a fóliát és 15-20 perc alatt pirosra sütöm a bőrét.
A kolozsvári szalonnát kis kockákra vágom és a zsíron megpirítom.
A vöröshagymát kockára vágom, a fokhagymát áttöröm, vagy lereszelem, rádobom a szalonnára és megpirítom.
Hozzáadom a felaprított gombát, majd megszórom borsikafűvel, sózom és addig pirítom, míg a saját levét elfövi.
Ekkor megszórom finomliszttel, pár percig kevergetve pirítom, majd félrehúzom, megszórom pirospaprikával, ételízesítővel, beleteszem a felaprított petrezselyemzöldet, elkeverem.
Kevés vízzel simára keverem, felforralom, víz hozzáadásával mártás sűrűségűre főzöm, végén belekeverem a tejfölt, és ezzel is felforralom.
A galuskához a hozzávalókat egy tálban összekeverem és 30 percet pihentetem.
Forrásban lévő vízbe szaggatom, amikor a galuska feljött a víz tetejére, leszűröm, kevés olajjal, vagy olvasztott zsírral elkeverem és tálalom.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése