A harcsapörkölt főzése más, mint a többi húsból készülté, mert a halhús rövid idő (5-15 perc) alatt megpuhul, különösen ha fölkockázzuk halfilét. Ez az idő nem elég arra, hogy a hagymából, paprikából, paradicsomból sűrű szaft főljön, ezért először a pörkölt alapot kell elkészíteni. Amikor kész a pörkölt alap, hozzáadjuk az előzőleg besózott halat és néhány perc főzés után már el is készült a harcsapörkölt. Gomba hozzáadásával az ízélmény még fokozható.
Hozzávalók: 8 adag
1 kg afrikai harcsa (filé)
80 dkg laska gomba
2 db vöröshagyma
1-2 ek sertészsír, vagy olaj
2 gerezd fokhagyma
1 doboz hámozott paradicsom, konzerv
1 ek fűszerpaprika
2 dl száraz vörösbor
őrölt bors
só
A halat 2-3 centis kockákra vágom, enyhén megsózom és felhasználásig hűtőbe teszem
A zsíron megdinsztelem a felaprított vöröshagymát és az apróra vágott fokhagymát.
A gomba kalapját hosszú csíkokra a tönkjét karikára vágom és rádobom a hagymára, sózom, borsozom és 10 percig, állandóan kevergetve, erős tűzön pirítom.
Ezután rászórom a pirospaprikát, beleaprítom a hámozott paradicsomot, felöntöm borral és fedő alatt 20 percig főzöm. Néha megkeverem.
A besózott halat a gombás alaphoz adom, ha szükséges, kevés vizet adok hozzá. A forrástól számított 10-15 percig főzöm. Óvatosan kavarom, hogy a hal ne törjön.
Leginkább nokedli, vagy túrós csusza illik hozzá, de kifőtt tésztával is tálalható. Tejfölt kínálok mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése