2016. június 16., csütörtök

Sárgaborsó-leves füstölt hússal

A száraz hüvelyesek, beleértve a sárgaborsót is, nem igazán tartozik a nyári ételek sorába. Viszont, ha tartalmasabb levesre van szükségünk, ami után már csak egy könnyű tésztát, vagy desszertet kínálunk, akkor ezt a levest is elkészíthetjük kevés zöldséggel és füstölt hússal gazdagítva. Valószínűleg jóllakunk vele és kibírjuk vacsoráig.


Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók: 4 adag

0,5 kg sárgaborsó (feles borsó)
30 dkg füstölt hús (sonka, tarja...)
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
4 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
2 ek zsír, vagy olaj
1 ek finomliszt
frissen őrölt bors

1 marék levestészta


Előző este beáztatom a feles borsót és a füstölt húst.
Másnap a zsíron megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, megszórom finomliszttel, állandó keverés mellett 1-2 percig pirítom.
Meghintem pirospaprikával, ráöntöm a feles borsót az áztató víz nélkül.
A répákat tetszőlegesen felaprítom és a leveshez adom.
Darálok rá kevés borsot, hozzáadom a felaprított fokhagymát, felöntöm 1-1,5 l vízzel, bele teszem a füstölt húst, sózom és puhulásig főzöm. A sózásnál figyelembe veszem a füstölt hús sósságát!
Ha a hús megpuhult, kiveszem, felaprítom és visszarakom a levesbe
A végén beleszórom a tésztát, megfőzöm és tálalom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése