2016. június 16., csütörtök

Fordított cseresznyés lepény

Ezt a receptet még Anyukámtól tanultam, Ő mindig, a direkt erre a célra lecukrozott és tartósítóval eltett meggyből készítette. Tavasz közeledtével egyre sűrűbben került az asztalra, mondván kell a hely, meg az üvegek az újabb adagoknak, hogy később is legyen. Én ilyen módon nem teszek el gyümölcsöt, így ezek a sütemények megmaradnak friss gyümölcsből, az idényükben készítve. Ez most nagy szemű, sötétvörös, ropogós cseresznyéből.


Elkészítési idő: 100 perc 
Hozzávalók: 12 adag (24 cm-es tortaformához)

1 kg cseresznye
3 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 ek étkezési keményítő
2 kávéskanál fahéj
tésztához:
15 dkg finomliszt
15 dkg zabpehelyliszt
5 dkg zabpehely
20 dkg cukor
1 csomag sütőpor
1 csipet só
3 dl tejföl
1 db tojás
2 dl olaj

A sütéshez kapcsos tortaformát használok, mert ebből a legegyszerűbb a sütés után kivenni az elkészült süteményt. A formát kivajazom, az alj és oldal találkozásnál körbe keményítővel megszórom, hogy sütés közben a gyümölcsös szirup ne csöpögjön ki belőle.
A cseresznyét kimagozom és a tortaforma alján elrendezem.
A cukrot összekeverem a vaníliás cukorral, keményítővel, fahéjjal és a cseresznyére szórom.
A tészta száraz hozzávalóit egy tálba mérem, elkeverem, hozzáadom a tejfölt, tojást, olajat és fakanállal, vagy robotgéppel alaposan kikeverem, majd a tortaformába öntöm a cseresznyére.
Enyhén az asztal lapjához kocogtatom, hogy a tészta szétterüljön, majd előmelegített, 190 fokos sütőben 60-70 perc alatt készre sütöm. Tűpróba!
Ha megsült, kiveszem a sütőből, megfordítva süteményes tálra teszem és megvárom, még kihűl, majd óvatosan leveszem róla a tortaformát és felszeletelem.














2 megjegyzés:

  1. Éppen azon gondolkodtam,hogy mit kezdjek a majdnem túlérett cseresznyémmel...holnap megsütöm :-) Kedvet kaptam hozzá :-) Köszönöm a tippet :-)

    VálaszTörlés