2015. augusztus 22., szombat

Kemencés töltött káposzta cserépedényben


Elkészítési idő: 160 perc
Hozzávalók: 8 adag

1.5 kg házilag kovászolt káposzta vagy savanyú káposzta
6 db savanyú káposzta levél
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
5 dkg füstölt szalonna
30 dkg füstölt sonka (tarja, oldalas)
1 kávéskanál pirospaprika
2 dl száraz fehérbor
3 dl paradicsom lé (vagy 3 ek sűrített paradicsom vízzel hígítva)
1 kávéskanál borsikafű
1 csokor kapor (csak savanyú káposztához)

töltelék:
60 dkg darált sertés hús (dagadó, lapocka, tarja)
1 db vöröshagyma, apró kockára vágva
1 db tojás
1 bögre rizs
1 kávéskanál pirospaprika
1 kávéskanál őrölt bors
2 kávéskanál só
1 dl étolaj


A töltelékhez valókat összekeverem, jól meggyúrom, ha szükséges még ízesítem. A káposzta levelekről lefaragom a vastag ereket, közepébe teszek egy adag tölteléket, a széleit felhajtom és az egészet betekerem. A maradékból kézzel tojás nagyságú golyókat formázok.
A szalonnát felkockázom, egy serpenyőben kiolvasztom a zsírját és 5 perc alatt megfuttatom rajta a kockára vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát, majd az egészet beleöntöm a cserépedénybe, megszórom piros paprikával, borsikafűvel és elkeverem.
A káposztát egy kicsit megvagdosom és a harmadát elkeverem az edényben lévő hagymával, közé rakom a füstölt sonkát erre rakom a káposzta levelekbe töltött húst, majd a káposzta másik harmadával befedem. A következő rétegbe rakom a maradék töltelékből formázott húsgolyókat, erre kerül a káposzta utolsó harmada. A tetejét meglocsolom a paradicsom lével és a borral, majd felöntöm vízzel, hogy a káposztát éppen ellepje. A tetejére kerül a kapor, amit csak savanyú káposzta esetén használok.
Lefedem és jól felfűtött kemencébe tolom, 1,5- 2 óra alatt készre főzöm.
Tejföllel friss kenyérrel tálalom.















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése