2014. október 6., hétfő

Bejgli kelesztés nélkül


Elkészítési idő: 95 perc
Hozzávalók: 6 rúdhoz

A tésztához: (6 rúdhoz)
4 dl tejföl
25 dkg sertészsír
5 tojás (1 db a kenéshez)
6 ek cukor
2 csipet só
10 dkg élesztő
120 dkg liszt

A máktöltelék: (3 rúdhoz)
60 dkg darált mák
30 dkg cukor
2,5 dl víz
2 csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
1 kávéskanál fahéj

A diótöltelék: (3 rúdhoz)
60 dkg dió
30 dkg cukor
2,5 dl víz
2 csomag vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
10 dkg mazsola

A töltelékhez ledarálom a mákot és diót, majd hozzáadom mindegyikhez a reszelt citrom héjat és a vaníliás cukrot, a máktöltelékhez még a fahéjat is, és összekeverem.
A vizet megforralom a cukorral és mazsolával, ha a cukor felolvadt hozzáadom a mákos, a másik edénybe pedig a diós keveréket, elkeverem és megvárom amíg kihűl.
A tésztához a tejfölt, a zsírt, a tojást a cukorral és a sóval összekavarom, belemorzsolom az élesztőt és összegyúrom a liszttel. Könnyen gyúrható, nyújtható tésztát  készítek. 6 részre osztom. Kinyújtom a cipókat kb. gáztepsi méretűre és hármat megtöltök mákkal, hármat dióval. Az oldalán a széleit ráhajtom, feltekerem, tepsibe helyezem, megkenem tojással, az oldalát  és a tetejét  megszurkálom villával.
180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütöm. Megvárom amíg kihűl, utána szeletelem.
Amit nem használok fel azonnal, azt műanyag fóliába csomagolva, hűvös helyre teszem. Mivel nem tartalmaz tejet hosszabb ideig eltartható.










6 megjegyzés:

  1. Erdekes,hogy az elesztot nem kell felfuttatni...ki fogom probalni...nekrm altalaban a bejgli mindig kiszakad,es ezert szoktam mergelodni...a blogod nagyon tetszik...en is szeptemberben nyitottam egy gasztros blogot,de nagyon sok mindent nem tudok...a Karcsi konhhajaban csoport tarsak vagyunk :)

    VálaszTörlés
  2. Bocs, hogy csak most reagálok, de a hétvégén nem voltam gépközelben, azóta meg nem győzöm utolérni magam! Ez ilyen recept, se felfuttatni, sem keleszteni, hidegben pihentetni nem kell, ezért gyorsan elkészül. Én évek óta ezt sütöm és semmi problémám vele. A kiszakadás a töltelék hibája, vagy túl sok a tésztához képest, vagy túl cukros, vagy nem megfelelő sűrűségű. Örülök, hogy tetszik a blogom, majd te is rájössz a turpisságokra, sok sikert hozzá! :) További jó sütést-főzést kívánok!

    VálaszTörlés
  3. Nem kell kétszer lekenni tojással 30 percenként és így is márványos lesz a teteje?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahhoz, hogy márványos legyen a teteje kétszer kellene lekenni tojással. Ez egy gyors bejgli recept aminek nem lesz márványos a teteje, de ha van időd ezt is lehet márványosra sütni, persze ahhoz kétszer kell lekenni :)

      Törlés
    2. Kedves Karcsi

      Lehet szárított èlesztöt is használni vagy sokkal jobb az igazi èlesztö?

      Törlés