2016. június 13., hétfő

Párolt káposzta köretek

A párolt, vagy ahogyan sokan ismerik, dinsztelt káposzta köretek a magyar konyhában alapvetően lila káposztából készülnek, vagy készültek, de talán manapság ez már nem teljesen igaz. Ugyan olyan finom és ízletes párolt káposztát lehet készíteni fehér káposztából is. Sőt! Úgy húsz évvel ezelőtt, egy több napos csehországi kirándulás alkalmával többször is volt szerencsém párolt káposztához és mindegyik más ízesítésű volt. Nem csak az édessége, vagy éppen az hogy mennyire volt savanykás, de a használt fűszerek is különbözővé tették mindegyiket. Az alábbiakban összegyűjtöttem egy csokorra valót azokból a receptekből, melyeket már többször elkészítettem a családnak, különböző sültek mellé.

Párolt lila káposzta (alaprecept)




Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 8 adag

1 db lila káposzta
3 ek étolaj
3 ek cukor
1 db vöröshagyma
1 kávéskanál kömény
1 ek ecet
cukor


A cukrot megpirítom (karamellízálom). Ha szép aranybarna színű, ráöntöm az olajat, megszórom köménnyel és megdinsztelem rajta az apróra vágott hagymát.
Rádobom a legyalult, vagy vékonyra szeletelt káposztát., ízlés szerint sózom, ízesítem cukorral, ecettel és fedő alatt, kb. 30 perc alatt, puhára párolom. Ha szükséges kevés vizet öntök alá, akár többször is. Ha a káposzta megpuhult, kóstolás után még ízesítem cukorral, ecettel, sóval. Sültek kiváló körete.




- o - O - o -

A következő két receptben lehetséges variációkat írok le, ahol az ecetet és cukrot részben, vagy egészben helyettesítjük fehér- vagy vörös borral, aszúval, szamorodnival, pezsgővel. A káposzta is választás szerint lehet lila, vagy fehér.

Tokaji aszús párolt káposzta




Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 8 adag

1 db fejes káposzta
3 ek étolaj
3 ek cukor
1 csipet őrölt kömény
1 ek ecet
2 dl tokaji aszú







A cukrot megpirítom (karamellízálom). Ha szép aranybarna színű, ráöntöm az olajat, megszórom őrölt köménnyel és rádobom a legyalult, vagy vékonyra szeletelt fejes káposztát., ízlés szerint sózom, aláöntöm az aszút, ecetet és fedő alatt, kb. 30 perc alatt, puhára párolom. Ha a káposzta megpuhult a maradék levet fedő nélkül elfőzöm. Az aszú alapból édes, ezért nem volt szükség édesíteni, de akinek így kevés, az ízlés szerint adhat hozzá cukrot, vagy édesítőt.

- o - O - o -

Pezsgős párolt káposzta




Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 8 adag

1 db fejes káposzta
3 ek étolaj
3 ek cukor
1 db vöröshagyma
1 kávéskanál kömény
1 ek ecet
2 dl édes pezsgő





A cukrot megpirítom (karamellízálom). Ha szép aranybarna színű, ráöntöm az olajat, megszórom köménnyel és megdinsztelem rajta az apróra vágott hagymát.
Rádobom a legyalult, vagy vékonyra szeletelt fejes káposztát., ízlés szerint sózom, aláöntöm a pezsgőt és fedő alatt, kb. 30 perc alatt, puhára párolom. Ha a káposzta megpuhult, beleöntöm az ecetet és a maradék levet fedő nélkül elfőzöm. Mivel édes pezsgőt használtam, nem volt szükség külön édesíteni, így is kellemesen pikáns ízű lett. Sült szárnyasok kiváló körete.

- o - O - o -

A következő receptekben valami még bekerül a káposzta mellé, ami lehet zöldség, vagy gyümölcs és természetesen a hozzá illő fűszer.

Bazsalikomos párolt káposzta sárgarépával




Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 8 adag

1 db fejes káposzta
2 db sárgarépa
2 ek cukor
2 ek kacsazsír (libazsír, tyúkzsír)
2 ek méz
2 marék friss bazsalikom
1 ek tárkony ecet 6%
ízlés szerint só




A káposztát nyolc felé vágom, kivágom a torzsáját és vékonyra szeletelem. A répát tetszőlegesen felaprítom.
A cukrot megpirítom (karamellízálom) a zsíron, majd hozzáadom a káposztát és répát, sózom, ízesítem a mézzel, tárkony ecettel és fedő alatt puhára párolom. A vége felé fedő nélkül elfőzöm a levét, majd megszórom az összevágott bazsalikommal, elkeverem és tálalom.
Sültek mellé kiváló köret, nem az általunk megszokott magyaros dinsztelt káposzta.



- o - O - o -

Céklás párolt káposzta




Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 8 adag

1 db fejes káposzta
2 db cékla
4 ek cukor
2 ek étolaj
1 fej vöröshagyma
2 ek almaecet
1 kávéskanál őrölt kömény
ízlés szerint só




A káposztát nyolc cikkre vágom és vékony szálasra szeletelem, a céklát meghámozom és apró kockára vágom.
A cukrot megkaramellízálom, ráöntöm az olajat, az apróra vágott vöröshagymát és megdinsztelem.
Ezután hozzáadom a káposztát és a céklát, sózom, elkeverem benne a köményt, ecetet, szükség szerint még cukrot, vagy mézet és fedő alatt készre párolom.



- o - O - o -

Mézes káposzta sárgarépával




Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók: 4 adag

1/2 db fejes káposzta
3 db sárgarépa
2 ek cukor
2 ek zsír (kacsa, liba, tyúk)
1 dl száraz fehérbor
2 ek méz






A káposztát félbe vágom, kivágom a torzsáját és vékonyra szeletelem. A répát nagy lyukú sajt reszelőn lereszelem.
A cukrot megpirítom (karamellízálom) a zsíron, majd hozzáadom az apróra vágott hagymát és megdinsztelem.
Rádobom a káposztát és répát, sózom, ízesítem a mézzel, aláöntöm a bort és fedő alatt puhára párolom. A vége felé fedő nélkül elfőzöm a levét.

- o - O - o -

Párolt káposzta birsalmával




Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 8 adag

1 kg lila káposzta
3 ek zsír (kacsa, liba, sertés...)
2 db birsalma
1 fej vöröshagyma
1 tk egész kömény
cukor
ecet





A káposztát negyedelem, majd vékony szálakra szeletelem.
Forrósított zsírban kb. 2 ek cukrot karamellízálok, megdinsztelem rajta az apróra vágott vöröshagymát és rászórom a köményt.
Hozzáadom a káposztát, meglocsolom az ecettel, lefedem, és saját levében puhára párolom.
Az elfőtt levet kevés vízzel pótolom.
Amikor majdnem puha a káposzta, belekeverem a magházától megfosztott, felkockázott birsalmát.
Lefedve még 5 percig párolom és tálalom.

- o - O - o -

Végül hoztam még két receptet, ami ugyan nem káposzta, de kinézetre és ízesítésben nagyon hasonlít a párolt káposztához, persze csak a lilához. Az elkészítése teljesen megegyezik a káposztáéval, hasonlóan lehet ízesíteni és kiegészítőket hozzáadni, de a végeredmény egy kicsit más lesz, mert ez bizony cékla.

Mézes párolt cékla




Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 4 adag

1 kg cékla
1 fej vöröshagyma
3 ek cukor
2 ek étolaj
3 ek ételecet 10 %-os
2 ek méz
1 kávéskanál őrölt kömény
ízlés szerint só




A céklát meghámozom és akkora darabokra vágom, hogy beférjen a darálóba és a nagy lyukú zöldségreszelő betéttel szálasra darálom.
A cukrot megpirítom (karamellízálom), majd hozzáadom az olajat és az apró kockára vágott vöröshagymát megdinsztelem rajta.
Ezután ráteszem a céklát, ízesítem sóval, ecettel, köménnyel és mézzel, majd fedő nélkül puhára párolom.
Elkészítése és felhasználása hasonló, mint a párolt káposztáé, sültek mellé kínálom.







- o - O - o -

Mézes párolt cékla almával




Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 4 adag

1 kg cékla
2 db savanykás alma
1 fej vöröshagyma
3 ek cukor
2 ek étolaj
2 ek almaecet 6 %-os
2 ek méz
1 kávéskanál édeskömény




A céklát meghámozom és akkora darabokra vágom, hogy beférjen a darálóba és a nagy lyukú zöldségreszelő betéttel szálasra darálom.
A cukrot megpirítom (karamellízálom), majd hozzáadom az olajat, majd az apró kockára vágott vöröshagymát megdinsztelem rajta.
Ezután ráteszem a céklát, ízesítem sóval, ecettel, édesköménnyel és mézzel, majd fedő alatt puhára párolom.
Amikor már majdnem puha, fedő nélkül elfőzöm a levét és végül belekeverem az apró kockára vágott almát.
Pár percig állandó keverés mellett pirítom. Az almát nem párolom puhára, elég ha átveszi a cékla piros színét.
Elkészítése és felhasználása hasonló, mint a párolt káposztáé, sültek mellé kínálom.


2 megjegyzés: