2016. június 17., péntek

Rakott tengeri halfilé zöldségekkel

Mint minden rakott étel, ez is kissé munka és mosogatás igényes, mire elkészül. Viszont mint minden rakott étel, -az összetett ízvilágával, a benne lévő összetevők különféle színével, textúrájával, a (meg)sült alja és teteje között lévő szaftos, krémes tartalommal-, amikor tányérra kerül, mindenért kárpótol, egyszóval meghálálja a belefektetett energiát.


Elkészítési idő: 100 perc
Hozzávalók: 8 adag

80 dkg hekkfilé
1 bögre barna rizs
1 db nagy zellergumó (50 dkg)
2 db cukkini
2 db kaliforniai paprika
1 csomó újhagyma
2 ek olívaolaj
1 kávéskanál citrombors
2 tk hal fűszerkeverék
1 csipet fehérbors
5 dl főzőtejszín
2 db tojás
2 ek keményítő

vaj, zsemlemorzsa a tepsi kikenéshez

A barna rizst kuktában megfőzöm, ehhez a rizst felöntöm 3 bögre vízzel, sózom, lezárom a kukta fedelét és a fütyüléstől számított 15 percig mérsékelt tűzön főzöm, majd elzárom a tüzet alatta és megvárom, amíg a kukta elengedi az összes gőzt. Ha a kukta fedele nyitható, elkészült a rizs.
Ha fagyasztott a hal, akkor kiolvasztom, és 1 centis kockákra aprítom. A zellert kisebb, paprikát nagyobb kockára vágom, az újhagymát zöldjével együtt felszeletelem.
Nekem ebbe az ételbe a cukkini helyett egy fél főzőtök került, amit nagyobb szeletekre vágok.
A felaprított zellert az olajon megpirítom, közben megszórom citromborssal. A végén sózom. Elég csak félpuhára pirítani, mert úgy is össze lesz sütve a többi hozzávalóval együtt.
Egy közepes méretű tepsit kikenek vajjal, meghintem zsemlemorzsával.
Az elkészült rizst összekeverem a pirított zellerkockával, felaprított paprikával, tökkel (cukkinival), újhagymával és a felét a tepsi aljára terítem, enyhén megsózom.
Rárétegezem a felkockázott halat és megsózom.
A tejszínt simára keverem a tojásokkal, keményítővel, csipet sóval és fehérborssal, a felét ráöntöm a halra, majd meghintem hal fűszerkeverék felével.
Befedem a rizses, zöldséges keverékkel, rálocsolom a tejszínes keveréket, sózom és meghintem a maradék halas fűszerrel.
Sütőbe tolom és 220 fokon kb. 30 perc alatt pirosra sütöm a tetejét.
Ha kész 30 perc hűlés után kockára vágva tálalom.

A citrombors durvára darált borsot, citromhéjat és citrom aromát tartalmaz.
Hal fűszer keverék összetevői: fűszerpaprika, fokhagyma és vöröshagyma granulátum, fehérbors, kapor, csili, bazsalikom, koriander.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése