Krémlevesek a természetes sűrűségükből adódóan nem igényelnek semmilyen sűrítő anyagot, így se berántani, sem pedig habarni nem kell. A hozzáadott tejszínnel pedig még krémesebbé tehető az állaga. Levesbetétként ki-ki ízlése szerint tésztát, leves gyöngyöt, kolbász-, vagy bacon csipszet készíthet hozzá, én pirított karalábé kockákkal tálaltam.
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók: 4 adag
1 db karalábé
1 db zeller
1 db vöröshagyma
1 ek zsír (liba, kacsa)
1 dl száraz fehérbor
1 tk ételízesítő
1 tk lestyán szárított, morzsolt
2,5 dl tejszín
frissen őrölt bors
só
A karalábét, vöröshagymát és zellert meghámozom, majd a karalábét, vöröshagymát kisebb, a zellert nagyobb kockára vágom.
A fazékban, amiben a levest fogom főzni, felhevítem a zsírt, rádobom a karalábét, és állandó keverés, vagy rázogatás mellett arany barnára pirítom, majd kiszedem egy tányérra és félre teszem.
A fazékban visszamaradt forró zsírra dobom a felkockázott zellert, vöröshagymát, sózom, aláöntöm a bort és fedő alatt puhára párolom. A közben elfövő folyadékot kevés vízzel pótolom.
Ha a zeller megpuhult megszórom a lestyán felével, felöntöm annyi vízzel ami éppen ellepi és botmixerrel péppé turmixolom.
Vízzel beállítom a sűrűségét, megszórom ételízesítővel, darálok rá kevés borsot, ízlés szerint sózom és felforralom.
Végül beleöntöm a tejszínt, ezzel is megforralom és tálalom.
A tányérokba levest szedek, közepébe halmozom a pirított karalábé kockákat és megszórom a maradék lestyánnal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése