2016. február 26., péntek

Rizsköretek

A húsételeinket hagyományosan kísérő köret leggyakrabban burgonya, vagy rizs. Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány rizsből készült köretet, mely az étkező asztalunkon előfordul.

Gombás rizs



Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 4 adag

1 bögre rizs
1 ek étolaj, vagy zsír
1 kávéskanál só
1 kávéskanál ételízesítő
1 ízlés szerint őrölt bors
1 db konzerv gomba
1 ek petrezselyemzöld




Olajat, vagy zsírt forrósítok a kuktában, megfuttatom rajta a rizst, majd felöntöm dupla annyi forró vízzel, mint a rizs. Hozzáadom a fűszereket és a lecsepegtetett gombát. Lezárom a kuktát, majd az első fütyülésnél elzárom a gázt és megvárom, amíg önmagától elengedi a gőzt. Ha a fedél kinyitható, elkészült a köret. Tálaláskor, megszórom petrezselyem zölddel.






Rántott csirkemell gombás rizzsel

- o - O - o -

Mazsolás-currys rizs




Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 4 adag

1 bögre rizs
5 dkg mazsola
1 tk curry
1 ek étolaj
1 ízlés szerint só








A rizst egy kuktában, olajon megfuttatom, majd felöntöm dupla mennyiségű forró vízzel. Beleteszem a mazsolát, curry-t, sózom, elkeverem és lezárom a kukta fedelét. Az első fütyüléskor elzárom a tüzet alatta és megvárom, amíg elengedi az összes gőzt. Ekkor leveszem a fedelét, elkeverem és tálalom.




Csirkemell csíkok birs csatnival, mazsolás currys rizs körettel
- o - O - o -

Zöldséges rizs



Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók: 4 adag

1 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db kisebb zellergumó
1 bögre rizs
1 diónyi vaj
1 kávéskanál só
1 ízlés szerint őrölt bors
1 ek petrezselyemzöld





A megtisztított és kockára vágott zöldségeket a vajon megdinsztelem.
Hozzáadom a rizst, majd felöntöm dupla annyi forró vízzel, mint a rizs. Sózom, borsozom.
Lezárom a kuktát, majd az első fütyülésnél elzárom a gázt és megvárom, amíg önmagától elengedi a gőzt.
Ha a fedél kinyitható, elkészült a köret. Tálaláskor megszórom petrezselyem zölddel.






Rántott tengeri halfilé zöldséges rizzsel

Rizibizi (zöldborsós rizs)



Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 4 adag

1 bögre rizs
1 ek étolaj, vagy zsír
1 kávéskanál só
30 dkg zöldborsó, lehet fagyasztott is
1 ek petrezselyemzöld









Olajat, vagy zsírt forrósítok a kuktában, megfuttatom rajta a rizst, hozzáadom a zöldborsót, majd felöntöm dupla annyi forró vízzel, mint a rizs. Sózom. Lezárom a kuktát, majd az első fütyülésnél elzárom a gázt és megvárom, amíg önmagától elengedi a gőzt. Ha a fedél kinyitható, elkészült a köret. Tálaláskor, megszórom petrezselyem zölddel.

Borzaska rizibizivel
- o - O - o -

Párolt barna rizs



Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 4 adag

1 bögre barna rizs
1 ek étolaj, vagy zsír
1 kávéskanál só

Olajat, vagy zsírt forrósítok a kuktában, megfuttatom rajta a rizst, majd felöntöm 3 bögre forró vízzel. Sózom. Lezárom a kuktát, majd az első fütyüléstől számítva 25 percig alacsony lángon fütyültetem a kuktát, majd elzárom a gázt és megvárom, amíg önmagától elengedi a gőzt. Ha a fedél kinyitható, elkészült a köret.

Csőben sült halfilé brokkolival párolt barna rizzsel
- o - O - o -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése