2016. február 25., csütörtök

Zabpelyhes cukkini tócsni

A tócsni (más nevein bandurák, bere, beré, berét, berhe, bodag, bramborák, cicedli, cicege, enge-menge, görhöny, harula, kremzli, krumplibaba, krumplimálé, krumpliprósza, lapcsánka, lapotya, lapotyka, lepcsánka, lepkepotyi, mackó, macok, matutka, nyist, pacsni, pacsa, placki, ragujla, recsege, röstiburgonya, rösztike,[1] taccs, tócsi, toksa) reszelt nyers krumplival és liszttel készült, zsírban, vagy olajban sült nemzetközi népi étel. A legvalószínűbb feltételezés szerint a tótlángos névből alakulhatott ki a tócsni név, ami Magyarországon a lapcsánka név után a legelterjedtebb. Az alaprecept a legszegényesebb időket idézi, de a népi találékonyság mindig azzal egészítette ki, amihez éppen hozzá tudott jutni.
/forrás: wikipédia/


Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 4 adag

1 db cukkini
2 db tojás
2 gerezd fokhagyma
1 bögre zabpehely
5 dkg cheddar sajt
4 púpozott ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt

frissen őrölt bors
zsír, vagy olaj a sütéshez




A zabpelyhet kb. 1 dl vízzel felöntöm és megvárom még a vizet magába szívja és megpuhul.
A cukkinit és a sajtot lereszelem.
Hozzáadom a lereszelt fokhagymát, a tojást, lisztet, megduzzadt zabpelyhet, sózom, borsozom és jól összekeverem.
Egy serpenyőbe, kevés olajat vagy zsírt hevítek és kanállal 3-4 gombócot teszek, a kanál aljával lepényekké simítom.
Mindkét oldalát pirosra sütöm.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése