2015. augusztus 28., péntek

Szabolcsi töltött káposzta


Elkészítési idő: 150 perc
Hozzávalók: 8 adag

80 dkg sertés darált hús (dagadó, lapocka, comb)
30 dkg rizs (1 bögre)
2 ek zsír
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 kávéskanál borsikafű (csombor)
1 db fejes káposzta
2 dl paradicsom lé
ízlés szerint só, bors, pirospaprika



A káposztából kivágom a torzsát és enyhén sós vízben félpuhára főzöm. Ha kész, leöntöm a főző vizet, meghűtöm és leveleire szedem. A vastagabb ereket levékonyítom, a nagyobb leveleket felezem.
A zsíron üvegesre pirítom a kockára vágott hagymát. A darált húsba öntöm a rizst, majd belekeverem a lepirított hagymát, ízesítem sóval, borssal, piros paprikával, zúzott fokhagymával és borsikafűvel.
A levelekbe töltöm a darált húsos masszát.
A maradék leveleket apró kockákra vágom és a fazék aljába terítem.
A töltelékeket erre sorakoztatom, egymás mellé szorosan.
Felengedem vízzel, annyira, hogy épp ellepje, beleöntöm a paradicsomlét, és fedő alatt 60 percig főzöm.
Friss kenyeret és tejfölt kínálok mellé.



2 megjegyzés:

  1. Tisztelt Ligeti Károly!Én szabolcsi vagyok,ráadásul hagyományőrző.A szabolcsi töltött káposztának egy receptje létezik!Ha más félével találkozik,azok az évtizedek alatt megtörtént recept elferdítések eredményei!Ennek az ételnek amit Ön közzétett,semmi köze sincs a szabolcsi töltött káposztához!A szabolcsi töltött káposztába körülbelül harminc százalék füstölt sonka és füstölt szalonna kell apróra vágott formában,a maradék hús pedig apróra vágott füstöletlen disznóhús.Ebbe az ételbe kukorica darát tesznek amit Szabolcsban tengerinek vagy málénak hívnak,nem rizset!Borsikafű és fokhagyma sem kerül ebbe a fejedelmi ételbe!Az i-re a pontot a kizárólag házilag befőzött paradicsomlé teszi fel,amiben ezt az ételt készre főzik.Sajnos Szabolcsban sem mindenki így főzi meg ezt az ételt,pedig csak ez a hiteles!A másképpen készült töltött káposzta jogtalanul bitorolja a "szabolcsi" elnevezést!

    VálaszTörlés
  2. Ennek az ételnek semmi köze a szabolcsi töltött káposztához!Szabolcsi vagyok és hagyományőrző.Tudom hogy készül ez az étel!

    VálaszTörlés